Április 28. Vasárnap, Valéria

Nem csak Európában, az USA-ban is komoly havazás van

Világidőjárás
2019. január 17. 08:00
null

A fehér lepel lassan beteríti egész Európát, de az USA sem marad ki a jóból. Bár már vége van a decembernek, a karácsonynak, és mindenki a január végét és a tavaszt várja, most úgy tűnik, arra azért várhatunk még egy keveset.

USA

Az egyesült államok nyugati partvidékén a hóhelyzet már több cikkben is megjelent. A hatalmas viharzóna azonban most már a keleti partvidéket is elérte, 10 államban és a szövetségi fővárosban is viharriadót rendeltek el. Ez nem is csoda, hiszen a vihar, melyről beszélünk 2900 kilométer hosszan nyúlik el, és Virginiában rendkívüli állapot kihirdetését is szükségessé tette.

kép:countryliving.com

A hó főutakat zárt el, sok államban az iskolák és a közintézmények is zárva tartanak a különleges helyzetre való tekintettel. Az áramellátás is akadozott, Virginia és Észak-Karolina területén nagyjából 200000 család maradt áram nélkül. Washington is kapott a jóból, a tömegközlekedés itt le is állt, pedig „csak” 30 centiméter friss hóval kell megküzdeniük. A csúszós utaknak sajnos már halálos áldozatai is vannak.

A 30 centis mennyiség az, amin Ausztriában csak egy jót nevetnének. A Lengyel hegyvidékek, Ausztria, Svájc, de Németország is megtapasztalhatta, hogy milyen is az igazi havazás, bár ez azért nekik nem jelent újdonságot.

Szomszédunk azonban igencsak tetemes mennyiségű hóval kénytelen megküzdeni. Egyre- másra jelennek meg azok a videók, melyek a síelni érkező turisták autóit mutatják egy éjszakai havazás után. A kocsi tetején pedig még egyszer annyi hó trónol, mint maga az autó.

Jól mutatja a helyzetet az a videó, melyben egy kamion indult útnak, ám ez csak akkor derül ki, mikor kellően eltávolodik abból a vele egymagas hótömbből, melyben parkolt. Igaz, gond nélkül parkol ki, vagyis az utak járhatósága megoldott, de rossz érzés lehet, amikor egy egész kamiont kell kiásni a hó alól, nem pedig csak 30 centi havat eltakarítani a feljáróról.

lead kép:youtube.com

USAAusztriahidegEurópaközlekedés