Június 14. Péntek, Vazul

Messze még a vége

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ha úgy érzi, hogy kezd már elege lenni a havazásból, a hidegből, és a három tonnányi ruhából, amit minden egyes reggel magára kell vennie, hogy dolgozni mehessen, akkor nincsenek jó híreink. A madárcsicsergős, illatos tavasz még messze van, és most újabb havazással számolhatunk.

Jön a hó

A Severe Weather Europe előrejelzése alapján a Mediterráneum érezheti elsőnek az érkező havat, illetve egészen pontosan a szélvihart, mely meghozza majd az újabb fehér leplet. Ma és holnap erőteljes széllel számolhatnak a Tirrén tenger közelében, de az egész kelet-mediterrán terület nedves légtömeggel találkozik.

kép:weather.com

Ez a nedvesség főleg havat takar, amiből pedig igen nagy mennyiségre számíthatnak a görögök, ahol a magasabb területeken újabb fél méternyi hó eshet, de az alacsonyabb részeken is számolni kell 25-45 centiméterrel.

kép:wsj.com

Mi sem ússzuk meg a dolgot, ahogyan Bulgária, Horvátország, vagy Bosznia sem. Pontos előrejelzés ugyan nincs, de az már most látható, hogy tetemes mennyiséggel kell számolni, vagyis az utak takarítására most is nagy hangsúlyt kell majd fektetni.

Takarítani kell

Az utakon sóvárogva várjuk a hókotrókat, de nem szabad elfelejteni, hogy a járdák takarítása és síkosságmentesítése a lakó, vagy lakók feladata és felelőssége.

kép:mainichi.jp

A hólapátolás mellett a csúszósság megszüntetésére ma már nem szabad sót használni, hiszen erősen szennyező, mind a növényekre, mind az állatokra nézve, valamit komoly károkat idéz elő az aszfaltban és a járdában is. a síkosságmentesítést megoldhatjuk homokkal, hamuval (ez nagyon jó a növényeknek is, de sok kosszal jár), illetve az erre a célra fejlesztett környezetbarát útszóró granulátumokkal is.

lead kép:time.com