Április 16. Kedd, Csongor

Jönnek a csillagok, csak győzzük kivárni

Világidőjárás
2019. január 11. 08:00
null

Szinte nincs is olyan ember, akit egy várható csillaghullás ígérete ne csalogatna elő a lakásából éjszaka. Még akkor is, ha a meteorzápor történetesen januárban érkezik, amikor kint farkasordító hideg van, és az ember a család összes ruháját magára húzza, azért a két percnyi élményért, amikor a felhők közül végre megpillant egy tenyérnyi felületet az égből, ahol elhúz egy hullócsillag. Összefagyva, álmosan botorkálunk be a teraszról, de azt gondoljuk: megérte!

Mikor melyik?

Sokan tudják, hogy érdemes az eget fürkészni augusztusban, hiszen ilyenkor érnek el hozzánk a Perseidák. Azt már kevesebben tudják, hogy december elején is érdemes felfelé kacsintgatni éjjel, mivel a Geminidák ilyenkor „rajzanak”. De itt nincs vége a sornak, ugyanis összesen 10 említésre méltóan nagy meteorraj halad el mellettünk az évben, nem is beszélve a kisebbekről, amiknél elkapni egy hullócsillagot erősen szerencse kérdése.

kép:lafogliaeloceano.altervista.org

Segítség képpen a severe-weather.eu egy táblázatban gyűjtötte össze a meteorrajokat, és azt is, mikor várhatóak. Az utolsó oszlopban látható számok vagy szavak pedig azt mutatják meg, hogy hány hullócsillaggal számolhatunk egy óra alatt.


Quadrantids

Január 3/4

80-120

Lyrids

Április 22-23

15

Eta Aquarids

Május 5/6

60

Dél-Delta Aquaridok

Július 29-én

20

Perseidák

Augusztus 12-én

80

draconidok

Október 8/9

25

Orionidák

Október 21-22

20

Leonids

November 17-18

15

Geminidák

December 13-14

120

Ursids

December 22-23

10


A táblázat nagy segítség, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen meteorraj megfigyelése nem egyszerű a városból, még akkor sem, ha óránként akár 80 meteort is láthatnánk. Ennek oka egyszerűen az, hogy a városokból nem látni az eget, illetve túl világos van ahhoz, hogy érdemben megfigyelhessük ezeket az égi jelenségeket.

kép:arendezvouswithsneakers.com

A megoldás az lehet, ha a közeli parkba sétálunk ki. Ez éjjel, a hidegben nagy akaraterőt kíván, arról nem is beszélve, hogy ha a parkban van világítás, akkor nem sokat érünk vele, ha meg nincs, akkor elég félelmetes lehet a dolog.

A meteorrajokat megfigyelni sokkal könnyebb vidéken, a városokon kívül, ahol a fényszennyezés mértéke kisebb. Igazán azonban az olyan helyeken érdemes a hullócsillagokat keresni, mint a Hortobágy, ahol egyes régiókban a fényszennyezés mértéke elhanyagolható, vagy nagyon alacsony. Ha eljutunk ide, akkor döbbenetes látvány tárul a szemünk elé, és mi is erősen fogunk harcolni azért, hogy a városokban is lényegesen csökkentség a fényszennyezést, hogy ezt a csodát máskor, máshonnan is láthassuk.

lead kép:steemit.com1

hullócsillagmegfigyelésmeteorestecsillagég