Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Gyönyörű égi jelenséggel kedveskedik a január

Világidőjárás
2019. január 02. 16:00
null

A csillagászok fiatalnak tekintik azt a meteorrajt, mely január 4-én éri el a Földet. Kora persze csak csillagászati szemmel alacsony, az ok pedig, amiért erre következtetnek a szakemberek, hogy a meteorzuhatag csúcsa nagyon intenzív, de rövid.

Érkezik a Quadrantid

kép:spaceanswers.com

A Geminidek és a Perseidek mellé most már jó lesz megjegyezni a nyakatekert nevű Quadrantid meteorrajt is, hiszen csodálatos látvánnyal zökkenthetnek ki minket a januári egyhangúságból. Ahagyomány és a hiedelem szerint, aki hullócsillagot pillant meg, kívánhat egyet, és kívánsága valóra is válik. Ez a kis segítség pedig nagyon jól jön január táján, mivel a pszichológusok szerint ez az év legdepresszívebb időszaka. Ilyenkor már túl vagyunk a karácsonyi örömmámoron, a szilveszteri bulikon, új év kezdődik, sok munkával, sok változással. A következő szünet még messze van, és a tél ilyenkor igen erőteljes: sötétség, hideg, bezártság-érzés kerít hatalmába sok embert. A február rövid, és utána már jön a tavasz, de a januárt átvészelni a legnehezebb. Persze nem így, hogy már tudjuk, kívánságzápor várható!

Fel kell készülni

A Geminidek és a Perseidek megfigyelése sokkal egyszerűbb, mint a Quadrantid meteorrajé. Előző kettő esetében csak egy pokrócra van szükség, és el kell terülni a langyos, nyári éjszakában, a fűben. Most azonban számolni kell azzal, hogy csontig hatoló hidegben szemlélhetjük a csillagok rajzását, vagyis nagyon erősen fel kell öltözni. Ez azt jelenti, hogy legalább kétszer annyi ruha legyen rajtunk, mint amire elsőre gondolnánk.

A szilveszter után valószínűleg sokan érzik úgy, hogy most egy darabig biztosan nem fognak éjszakázni. Kár lenne azonban kihagyni a látványt, ami Európában hajnali 3 körül tetőzik majd. Bár nem ez a legjobb időpont, de ha nem egyedül leskelődünk, akkor könnyebben telik majd az idő is.

kép:charlestowncitizens.org

Fontos azt is megjegyezni, hogy a felmelegedésünk kapcsán nem a legjobb megoldás a forró italok szürcsölése, mivel azok fokozzák a hővesztést. Ugyanez igaz az alkoholra is, hiszen kitágítja az ereket, vagyis rövid távon valóban melegünk lesz tőle, de hosszabb távon csak ront a helyzeten.

lead kép:ukmeteornetwork.co.uk

januármeteorhidegcsillagemberég