Május 23. Csütörtök, Dezső

Folyók hömpölyögnek az utcákon a török üdülővárosban

null

A klímaváltozás egyik hatása, hogy a csapadékmennyiség időbeli eloszlása megváltozik. Néhány száz év alatt szinte mindenhol hozzászokhattak már az emberek ahhoz, hogy mikor vannak nagyobb esőzések, és mikor kell szárazságra számítani. Még a népi megfigyelések is mutatják ezt a rendszert, hiszen ha Medárdkor esik, 40 napig esik.

Az emberi tevékenység azonban ezekre a megszokott részletekre is erősen rányomja a bélyegét. Ma már minden területen számolni kell egy olyan érdekes jelenséggel, amit villámárvíznek neveznek. Ezzel szembesülhettek az emberek Mallorcán, de erről láthattunk videókat Petra esetében is.

kép:youtube.com

A villámárvizek most Törökországot, a turisták által kedvelt Bodrumban pusztítanak. A kifejezés is helyes, mivel felbecsülhetetlen károkat okoznak ezek az utcákon hömpölygő folyamok. Nem csak a házakat rongálják meg, adott esetben az alapot is veszélyeztetve, hanem magukkal sodorják az autókat, az aszfaltot tönkreteszik, és sajnos a történelmi kincseket sem kímélik.

A mostani események a turistákat is erősen érintik, hiszen sokan egyszerűen nem tudják elhagyni a hoteljüket, mivel az ár elnyelte az autóikat. De nem csak az autók, a tömegközlekedés sem járható út, a terület szinte teljesen megbénult. A hömpölygő ár természetesen hulladékot, fát, kisebb sziklákat, vagyis hordalékot is hoz magával, mely kemény részletek további károkat okoznak, és életveszélyesek már önmagukban is, hiszen sebességük is igen nagy az áradó vízben.

Miért?

A villámárvizek kialakulásáért a növényzet hiánya, valamint a klímaváltozás tehető felelőssé. A hirtelen és igen nagy mennyiségben lezúduló eső a globális felmelegedés következménye, és sajnos a helyzet valószínűleg csak romlani fog. Ugyanis hiába a hangzatos ígéretek, a bolygón a szén-dioxid és más károsanyag kibocsátása is egyre csak nő, ahelyett hogy csökkenne.

kép:dailysabah.com

Az árvizekért az erdőirtás is felelős. A helyekről, dombokról lezúduló víz ugyanis akadálytalanul érkezik, még a talajt is magával mossa. A fák, bokrok és az aljnövényzet normál esetben ennek a víznek a nagy részét megfogná, elnyelné, így igazán a heves esőzések sem okoznának ekkora gondot. Mivel azonban nincsen megfelelő növénytakaró, így a földcsuszamlások kialakulásának valószínűsége is megnő.

lead kép:ahvalnews.com