Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A kaliforniai tűzvész margójára: a tűztornádó

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kalifornia kénytelen volt átélni léte egyik legpusztítóbb tűzvészét. Nem csak otthonok, egész városok tűntek el a föld színéről, elemésztette őket a tűz. Hatalmas erőfeszítések árán sikerült megfékezni a lángokat, de így is maradtak még megválaszolatlan kérdések.

Biztosan nem az erdőgazdálkodás a hibás

Az USA elnöke, Donald Trump véleményeaz volt, hogy Kalifornia magának köszönheti a bajt, mivel az erdőgazdálkodásuk nem megfelelő- ezt a teóriát el is lehet felejteni. Az erdőtüzek – főleg az ilyen pusztítóak – ellen nem igazán jelent megoldást az, ha felgereblyézik a talajt. (Azt már inkább hagyjuk, hogy ehhez mekkora területet kellene rendbe tenni, és hogy mit jelentene ez a fajta beavatkozás az erdők ökoszisztémájába).

kép:dailynews.com

A tomboló tüzek okozója az extrém szárazság, mely pedig a klímaváltozás következménye-azé a folyamaté, melyet Trump mind a mai napig részben vagy egészben elutasít, mely ellen tenni nem igazán áll szándékában. Hiszen az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből, és elutasítja az ENSZ klíma tanulmányait is.

Egy megválaszolatlan kérdés az erdőtüzekkel kapcsolatban azonban nem a Trump-féle gereblyézéssel kapcsolatos. Redding városa ugyanis kénytelen volt szembesülni egy ritkaés apokaliptikus jelenséggel, a tűztornádóval.

Tűztornádó?

Az erdőtüzek sajátja az úgynevezett tűzörvények kialakulása. Ebben az esetben a nagy hőmérséklet különbségek hozzák létre az örvényeket, melyek azonban nem igazán nagyok, bár tény, hogy igen ijesztőek tudnak lenni. A tűztornádó azonban valami egészen más.

Elsőnek 2003-ban, a canberrai tüzek alkalmával sikerült megfigyelni a jelenséget, illetve ehhez hasonlót. A Kaliforniában létrejött 5000 méteres tűzoszlop azonban valami egészen döbbenetes volt, így természetesen a tudósokat is foglalkoztatta, miért alakulhatott ki.

kép:pinterest.com

A Nevadai Egyetem kutatói műholdas és radarképeket is felhasználtak a magyarázat kidolgozásához. Ahhoz, hogy ez a kavargó tűzvész létrejöhessen egy felhőre volt szükség, melyet maga az erdőtűz hozott létre. Afüstvihar felhőnek a teteje fagyott, és rendkívül gyorsan növekedett. Ennek hatására erőteljes szelek jöttek létre, ehhez adódott hozzá a rekord magas hőmérséklet, az alacsony páratartalom, valamint a felszínközeli vízszintes szélirány, melynek sajátja, hogy gyorsan változik iránya, ám a sebessége szinte egyáltalán nem csökken.

A fent említett dolgok együttesen eredményezték a tűztornádó létrejöttét, melyet látva nem csak a kaliforniai emberekben és tűzoltókban fagyott meg a vér, hanem mindenkit kirázott a hideg, aki csak képeken is szembesült vele.

lead kép:vox.com