Június 21. Péntek, Alajos

Tovább tombol a tűz!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kalifornia nincs szerencsés helyzetben. A feljegyzett erdőtüzek közül ez a jelenlegi a legpusztítóbb, és még mindig nem sikerült teljesen megfékezni a lángokat, holott a területen most is több ezer tűzoltó dolgozik.

30 felett az áldozatok száma

Sajnos nem csak a tűz pusztító hatása döntött rekordokat, hanem a halálos áldozatok száma is. Jelenleg 30 ember vesztette életét, ráadásul228 eltűnt személlyel kell számolni-de ezek az adatok sem biztosak, hiszen sok olyan terület van, ahova a tűzoltók és a mentők egyelőre képtelenek eljutni. Az áldozatok közül voltak, akiket csak DNS vizsgálattal lehetett azonosítani, mert holttestük annyira összeégett.

kép:news-intrest.net

Az államban a becslések alapján 6500 épület semmisült meg, így az anyagi kár is jelentős. Paradise, a 26 ezer fő lakosú város teljesen megsemmisült. Néhány házat kivéve semmi sem marad épen, sem az iskolák, sem templomok, sem a bevásárlóközpontok.

450 négyzetkilóméter

Jelenleg is tombol a tűz, bár már nem ekkora területen. Az észak-kaliforniai régióban -ahol Malibu és Los Angeles is található-, a tűz nagy részét már sikerült eloltani, délen azonban az erőfeszítések ellenérekét új terület is lángra kapott. A kitelepítések folyamatosak, sőt, a kormányzó mindenki figyelmét felhívta arra, hogy ha a szomszédban tűz üt ki, ne várjanak a kitelepítési felszólításra vagy a katonákra, induljanak el!

kép:heavy.com

Az érintett területeken, ahol a tűz még nem pusztít, de a közelben jár, a lakosságot arra kérik, maradjanak otthon, és zárkózzanak be. A csapvizet fogyasztás előtt minden esetben fel kell forralni, mert az fertőzött lehet, így inkábba palackos víz fogyasztását javasolják.

A kormányzó azt is elmondta, hogy a jelenlegi tűzvész ugyan soha nem látott méreteket ölt – ami köszönhető a hónapok óta tartó szárazságnak, valamint a 60 km/h körüli szélnek is-, sajnos most már számolni kell azzal, hogy a jövőben ez lesz a jellemző. A politikus kiemelte, hogy Kalifornia a globális felmelegedés következtében sebezhető területté vált. Ez azért fontos, mert az elnök, Donald Trump a helyi erdőgazdálkodás hanyagságát okolja a kialakult helyzetért.

lead kép:weather.com