Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Pusztító áradás volt Jordániában

Világidőjárás
2018. november 15. 12:00
null

Jordánia az utóbbi napokban kénytelen volt szembenézni két hatalmas áradással is. Az óriási mennyiségű víz halálos áldozatokat is követelt, és érintette a világörökség részét képező Petra városát is.

33 halott

Összesen 33 halott és sok eltűnt ember az eredménye annak a két áradásnak, mely a napokban sújtotta Jordániát. Az első két héttel ezelőtt pusztított- mely 21 halálos áldozatot követelt-, majd múlt hét végén volt a második, melynek során 12-en vesztették életüket. Az első áradás az ország történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája volt, melynek egyik következménye, hogy a helyi idegenforgalmi és oktatási miniszter lemondott posztjáról. Az okok között van az is, hogy a turistákat is nagymértékben érintette az áradás. 3700 turistát kellett magasabban fekvő területekre menekítenie a hatóságoknak.

kép:english.alarabiya.net

Az áradások oka a hirtelen lehullott hatalmas mennyiségű csapadék, mely a lenyűgöző, de igen szűk kanyonokban akadálytalanul zúdulhatott le- ráadásul szinte egyik pillanatról a másikra érkezett. A turisták videóin látszik, hogy a sziklákon kapaszkodva, illetve ülve várták ki, míg az áradás alábbhagy, és a kanyonokban újra lehet közlekedni.

Petra is veszélyben

Petra Jordánia leghíresebb turistalátványossága. A romváros a nabateusok fővárosaként funkcionált, majd a 7. századtól fokozatosan elnéptelenedett. Újrafelfedezésére 1812-ig kellett várni, majd 1985-ben az UNESCO a kulturális világörökségi helyszínek egyikévé tette.

kép:fodors.com

Az áradások következtében a hatóságok egy időre kénytelenek voltak lezárni a helyszínt. Az áradások hirtelen jöttek, olyannyira, hogy nem is tudtak rájuk készülni. A turisták egyik percben még száraz lábbal lépkedtek Petra kanyonjai között – ami nem meglepő, hiszen a hely egy kifejezetten száraz kősivatag -, majd a következő pillanatban megérkezett az áradás, mely sebes folyóvá duzzadt.

Arról, hogy a világörökségi helyszínben esett-e nagyobb kár, egyelőre nem szólnak a híradások, így elképzelhető, hogy az ősi emlék épségben vészelte át a szokatlan természeti jelenséget.

lead kép:theaustralian.com.au

vízklímaesőpusztításáradáséletPetra