Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Ön szerint a klímaváltozás nem olyan erős? Walaka most falt fel egy szigetet!

null

Arról márt volt szó, hogy a klímaváltozás miatt a hurrikánok egyre erősebbek lesznek, ami nagyobb pusztítással is együtt jár. Valószínűleg azonban csak most értettük meg igazán, hogy ez mit is jelent, most, amikor Walaka egy egész szigetet tüntetett el a térképről. Szó szerint!

Hawaii vesztesége

Hawaii különleges állam, hiszen területe folyamatosan változik. Ennek oka, hogy egy úgynevezett hot-point-on helyezkedik el, vagyis egy vulkanikusan kifejezetten aktív régióban. Ennek következtében folyamatosan születnek új szigetekaz államban, melyek a lemezek mozgásának hála vándorolnak is, így nem csak hegyeket hoz létre a vulkanikus tevékenység, hanem atollokat, vagy nagyobb szigeteket is.

kép:abc.net.au

Ezek a kis atollok ahhoz kicsik, hogy az emberek megvethessék rajta a lábukat, az ökoszisztémában azonban hatalmas szerepük van. Ateknősök, tengeri madarak, korallok, halak és más élőlények szaporodásában, életében komoly szerepet töltenek be.

Walaka pusztítása

Walaka hurrikán is azok közé a viharok közé tartozik, melyeket megizmosított a klímaváltozás. Ezt megtapasztalhatta a saját bőrén az East Island, egy 11 hektáros terület, mely a korallzátonyon „ült”. A terület, mint ahogyan arról márt volt szó, fontos szerepet töltött be az ökoszisztémában, a teknősök és albatroszok életében.

kép:express.co.uk

A tomboló vihar azonban most már eltörölte a szigetet. Ez nem azt jelenti, hogy letarolta a felszínét, mint ahogyan a legtöbb esetben értelmezni szoktuk ezeket a mondatokat. Jelen esetben arról van szó, hogy az East Island eltűnt, már a műholdképen sem létszik, vagyis a vihar egyszerűen megszüntette.

A tudósok elmondták, hogy az atollok egyébként is igen veszélyeztetettek a hurrikánok tombolása miatt, erre azonban nem számítottak. A felfedezés előrevetíti azt is, hogy sajnos most már számolni kell a lehetőséggel, hogy a hurrikánok már nem csak a városokat, településeket törlik el a föld színéről, hanem sajnos az olyan ökológiailag jelentős kis szigeteket is, mint amilyen a hawaii-i volt.

lead kép:severe-weather.eu