Február 28. Szerda, Elemér

Kaliforniában vége a tűzvésznek, jöhet az árvíz...

Világidőjárás
2018. november 27. 12:00
null

Remegve várták az esőt Kalifornia lakói és a tűzoltók is, és a természet most kegyes volt hozzájuk. A csapadék és a kitartó munka végül eredményt hozott, így tegnapra minden tüzet sikerült eloltani. Ezzel végre véget ért Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze- ám a veszély sajnos nem múlt el.

Hatalmas a pusztítás

A tűzvész elképesztő mérteket öltött. Több mint két hét alatt, ameddig tombolt, egész városokat tüntetett el a föld színéről. De sokkal borzalmasabb az, hogy 88 halálos áldozatot találtak meg eddig, számuk azonban még mindig növekedhet. 1300 eltűnt emberről számoltak be napokkal ezelőtt, ám a tűz csitultával sokan előkerültek. Jelenleg 249 ember keresnek a hatóságok, de nincs egyszerű dolguk. A tűz oltásában ugyan hatalmas segítséget jelentett a csapadék, most azonban erősen hátráltatja a mentést, sőt a folyamatosan zuhogó eső sajnos veszélyes is lehet.

Kép:bbc.com

Szegény embert az ág is húzza – tartja a mondás, ami jelen esetben sajnos nagyon is igaz. A tűzvész elpusztította az erdőségeket, felperzselte a bozótosokat és az aljnövényzetet. Ezt a folyamatot ugyan megállította az eső, de mivel már három napja zuhog, most már gondot is okozhat. Mivel nincsenek növények, melyek megfogják a talajt, a sok csapadék földcsuszamlásokat, árvizeket okozhat, így a pusztítás sajnos tovább fokozódhat.

Hatalmas az anyagi kár

Több ezer hektár erdő vált a tűz martalékává, melynek pótlása évtizedekbe is telhet. A tűz ráadásul az emberi értékekben is jelentős rombolást végzett: közel 20000 épület dőlt össze, vagy vált használhatatlanná, sőt, komplett negyedeket is a földdel tettek egyenlővé a lángok.

kép:bbc.com

Az egyik leglesújtóbb dolog azonban az, hogy Donald Trump reagált a katasztrófára. Az elnök ugyanis kijelentette, hogy a tűzvész oka, hogy nincsenek megfelelően karbantartva Kalifornia erdőségei. Véleménye szerint a megfelelően takarított erdőkben ilyen katasztrófa nem következhetett volna be. Vagyis a felelősséget a helyi erdőgazdálkodásra testálta, és még a támogatások megvonását is kilátásba helyezte.

Lead kép:mprnews.org

erdővízesőeltűntpusztítástűzhalálKalifornia