Május 25. Szombat, Orbán

Hollywood a tűz martalékává válik?

null

A klímaváltozás itt zajlik. Most. Akkor is, ha ezt sokan megpróbálják eltussolni, vagy nemes egyszerűséggel nem vesznek róla tudomást.

Tenni kell. Mindenkinek!

Valószínűleg nem sokat mondunk azzal, hogy a klímaváltozás szörnyű tragédiákat okoz. Hiszen voltak hurrikánok eddig is, meg erdőtüzek is, akinek nem tetszik, ne éljen ilyen helyeken. Ráadásul a világ hatalmasságai között is van olyan, aki nem hajlandó tudomást venni arról, hogy mi folyik körülötte. Vagy ha mégis, elbagatellizálja a dolgot, és bűnbakokat keres a történtekre. Ezt azonban már nem sokáig lehet megtenni, egész egyszerűen azért, mert nem lesz mit megmenteni.

kép:abc.net.au

Azok a területek, melyek erősen sebezhetőek – mint akár Kalifornia, akár Magyarország – komoly lépéseket kell tenniük, és ehhez meg kell kapniuk a támogatást is, hiszen nekik közvetlen létük függ ettől. Egyelőre azonban sokkal fontosabb a pénz, a befektetések és az olajlobbi tevékenysége, mint az, hogy pótolhatatlan területeket veszítünk el. Legyen szó akár egy hurrikán pusztításáról, egy tűzről, vagy akár egy egész, eltűnő szigetről.

Nagyobb nyilvánosság

Sok híresség beállt már a klímaváltozás elleni küzdelem harcosai közé, most pedig még többen lesznek majd, hiszen személyesen váltak érintetté. Kalifornia ugyanis szembenéz léte egyik legpusztítóbb tűzvészével, mely olyan erővel tombol, melyet még a helyi tűzoltók sem láttak. Kaliforniában nem ritkák az erdőtüzek, ez a mostani azonban valami más, valami sokkal erősebb.

DonaldTrump amerikai elnök véleménye szerint a gond az erdőgazdálkodásban keresendő, hiszen annak rossz volta teszi lehetővé, hogy egy erdőtűz ilyen méreteket öltsön. Így „segítség gyanánt” meg is fenyegette a kaliforniai vezetést, hogy megvonja a szövetségi támogatást, ha nem orvosolják sürgősen a kialakult helyzetet. Azonban a vezetés esélytelen, hiszen hiába reformálja meg gyökeresen az egész erdőgazdálkodási szektort. Attól még szárazság lesz, és egyetlen szikra pusztító tűzviharrá alakul az erdőségek maradékában, elsöpörve a településeket is, melyek az útjába kerülnek.

kép:bbc.com

Ezt most a saját bőrén érezheti az a jónéhány híresség is, akinek a tűzvészben leégett a háza, hiszen a lángok Hollywoodban is tombolnak. Így Martin Sheen, Miley Cyrus, vagy éppen Neil Yung. Utóbbi dühös twitter üzenetben kelt ki az elnök véleménye ellen, és felhívta a figyelmet arra, hogy ideje lenne komolyan venni a klímaváltozást. Trump nemtörődömsége egyre nagyobb visszhangot vált ki, hiszen a felszólalók között már nem csak politikusok és üzletemberek, hanem hírességek is egyre nagyobb számban vannak, akár Neil Yung, akár Leonardo DiCaprio, akár Katy Perry.

lead kép:la.curbed.com