Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Michael megfosztotta kétes hírű trónjától Katrinát, New Orleans elpusztítóját

Világidőjárás
2018. október 18. 12:00
null

Michael szép lassan jött, partot ért, és erőt fitogtat: erősebb, mint Katrina volt!

Erősebb hurrikán Katrinánál

Az egyik legismertebb hurrikán vitathatatlanul Katrina, mely vihar felelős New Orleans pusztulásáért, és 1000 ember haláláért. Most azonban Florida partjainál megjelent Michael, amit a tudósok már egy ideje szemmel tartanak. A National Hurricane Center meteorológusai is a helyszintre érkeztek, hogy méréseket végezzenek a további kutatásokhoz és az előrejelzésekhez, és kiderült: Michael erősebb, mint Katrina volt.

kép:earthobservatory.nasa.gov

Egy kis megnyugtatás, hogy a hurrikánok erejét a meteorológusok nem egészen úgy mérik, mint ahogyan azt sokan hiszik. Bár a hurrikánok igazi romboló ereje a szélsebességben rejlik, tudományos értelemben az erejüket az alacsony nyomású légtömeg adja. Minél alacsonyabb a nyomás, annál erősebb egy hurrikán.

Az adatok megértéséhez azt is el kell mondani, hogy a tengerszinten átlagosan 1000 mb nyomással lehet számolni. Michael a mérések alapján 919 mb nyomással rendelkezik, míg Katrina 2005-ben 920 mb-t produkált. Ezzel pedig Michael megfosztotta Katrinát dobogós helyétől, ugyanis most már ez a vihar minden idők harmadik legerősebb hurrikánja, mely az USA partjainál landolt.

Pusztítóbb is?

Az, hogy egy hurrikán mekkora pusztítást végez, nem csak és kizárólag az erejétől függ. Katrina azért volt képes ilyen mértékű pusztításra, mert az infrastruktúra, és a kiürítési, valamint a katasztrófatervek nem voltak alkalmasak arra, hogy egy ilyen erejű vihar esetén is megállják a helyüket. A jobban felkészült régiókban a károk és az áldozatok száma is jóval alacsonyabb.

kép:theglobeandmail.com

A rossz felkészültség sajnos hatalmas áldozatokkal jár – mutat rá a livescience.com cikke. 2017-ben a Maria nevű hurrikán 3000 ember életét követelte Puerto Rico partjainál (ez az adat nem számít bele a rangsorolásba, hiába volt Maria rekorder a maga 914 mb-vel, nem az USA partjainál landolt)

Ez lesz a trend

A tudósok figyelmeztetnek arra, hogy a globális felmelegedés bizony a hurrikánokra is erőteljes hatást gyakorol. A klímaváltozás hatására egyre kevesebb lesz az ilyen vihar, viszont azok erőssége nőni fog, így átlagosnak a mostani felső hatás, vagyis a 4-es, 5-ös erősségű viharok számítanak majd.

lead kép:caribbeannewsservice.com

erőpusztításMichaelhurrikánKatrinaszél