Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Már 5-ös erősséggel tombol Yutu!

Világidőjárás
2018. október 24. 16:00
null

Bár a tájfunok jellemzően Japán partjainál, vagyis a Távol-Keleten pusztítanak, most az USA területét érinti egy.

Mariana szigetek

Yutu tájfun landolt a Mariana-szigetek területén, mely közigazgatásilag az USA-hoz tartozik. Ez az oka annak, hogy a tájfun ezúttal érinti az államokat is, igaz, most csak közvetve.

kép:wunderground.com

A sziget lakói ezt sajnos már nem mondhatják el magukról. Yutu ugyanis egy kifejezetten agresszív tájfun. Csipán 24 órára volt szüksége ahhoz, hogy 1-es erősségről 4-es erősségre hízzon, mire pedig elérte a szigeteket már 5-ös erősségen tombol. Sajnos a szupertájfun nem az első, és nem is az utolsó mely ilyen erővel rendelkezik, sőt, az előre jelezések alapján itt az ideje hozzászokni, hogy egy ilyen időjárási jelenség már ekkora erővel rendelkezik.

Jó-jó, de mit jelent az 5-ös?

A tájfunok és a hurrikánok erejének mérésére egy 5-ös skálarendszert alkalmaznak. Ez több tényezőből tevődik össze, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy mennyire alacsony nyomású levegő van a ciklon belsejében.

Minden hurrikán és tájfun ciklon. Ám előbbiek Amerika part menti részein, a Karib térségben pusztítanak, míg utóbbiak Japán partjainál végeznek rombolást. Különbség közöttünk néhány apróságtól eltekintve nem igazán van.

Az erejüket az alacsony légnyomásból adódó szélvihar adja, ez az, ami igazán problémás az emberek számára. A szélerősség ugyanis képes akár egész házakat is magával rántani. Egy 5-ös erősségű tájfun esetében a rombolás mértékét csak jósolni lehet, hiszen az is kérdés, hol, mennyire felkészült területen csap le. Katrina ereje éppen ebből adódott, hiszen New Orleans nem volt felkészülve ekkora erejű hurrikánra.

kép:news.abs-cbn.com

Yutu már azzal is kivívta a rettegéssel vegyes tiszteletet, hogy milyen rövid idő alatt izmosodott meg, ám ha az előre jelzéseknek hinni lehet, akkor bevonul az emlékezetünkbe is, mivel tombolása során akár 280-330 km/h széllel is lehet számolni. Ez pedig már nem csak a házakat, a fákat dönti le, hanem az embereket is elfújja, ha lehetőség adódik rá.

A tájfunok és hurrikánok elleni védekezés lassan már csak abban állhat, ha az emberek elköltöznek ezekről a területekről. A veszélyzónákban már most is sokkal magasabb a biztosítási költsége a házaknak, és ha a trendek folytatódnak, és egymást érik majd az 5-ös hurrikánok és tájfunok, akkor a biztosítók egyszerűen nem kötnek majd üzletet ezeken a területeken.

lead kép:asia.nikkei.com

vízviharerőtájfunpusztításszél