Május 13. Hétfő, Imola, Szervác

Mallorcán özönvízszerű eső pusztított

Világidőjárás
2018. október 15. 16:00
null

A szárazság egyre nagyobb gondokat okoz a világon, miközben egyes helyeken egyetlen nap alatt annyi eső esik, mint máskor egy egész évben.

Elfogy a Duna, aszály a termőföldeken

Itthon a helyzet siralmas. A Duna vízállása alacsony, olyannyira, hogy Komáromnál 11 centimétert mértek, ami röhejesen kevés. Emellett az agrárszektornak a vízhiány okoz gondokat, vagyis az esőt áhítja szinte mindenki – bá a napsütés azért maradjon.

A világon máshol is komoly gondokat okoz a szárazság, még akkor is, ha nem csak erre az időszakra vetítve nézzük. Az elsivatagosodó területek a mezőgazdaságtól vonnak el földet, amit visszaszerezni csak rendszeres öntözéssel lehet, ez pedig óriási probléma.

kép:zanfira01.com

A klímaváltozás velejárója a jelenség, ahogyan az is, hogy egyes területeken – ahogyan arra volt példa a fővárosban is – egyetlen óra alatt is olyan mennyiségű víz zúdul egyszerre a városra, mely betör a pincékbe, és hömpölyög az utakon, hatalmas anyagi károkat okozva. Persze ezek a jelenséges itthon, a szárazföld belsejében nem annyira kritikusak, mint a part közeli területeken, amiket a viharok is jobban érnek.

Mallorcát elmossa a víz

Október 10.-én 9 halálos áldozatot követelt az az özönvíz-szerű esőzés, mely a sziget déli részét sújtotta. Egy települést, Sant Llorenc des Cardassart érintette a legerősebben a heves eső, négy áldozat is a falu lakója volt.

A település polgármestere elmondta, hogy kedd este kezdett el szakadni az eső, mely olyan intenzív volt, hogy viszonylag rövid idő alatt kiáradtak a folyók a település közelében, elsöpörve a falut.

kép:elpais.com

A víz vitte az autókat, a hordalékot, jelentős anyagi károkat okozva. Közel 100 ember kényszerült elhagyni otthonát az esőzés miatt, mert a megáradt folyók elöntötték a házát, vagy egyszerűen lehetetlenné tették a megközelítését. A romok eltakarítása folyamatban van, de azokat látva gyorsan értelmet nyer, hogy miért sürgetik a világ természet, környezet és embervédő szervezetei a mielőbbi lépéseket annak érdekében, hogy a klímaváltozás katasztrofális hatásait csökkenteni lehessen.

lead kép:edition.cnn.com

vízklímakatasztrófaveszélyáradáshalál