Május 29. Szerda, Magdolna

Jég alatt Róma

null

A klímaváltozás velejárója nem csak a riogatás, hogy ilyen meg olyan apokalipszis lesz, ha nem teszünk semmit. Sajnos az „előszele” is megmutatja, milyen világot teremtünk magunknak, ha nem teszünk semmit.

Róma tapasztalhatta

Róma történelmi értékeiről is híres, nem mellesleg milliós város, és most már azt is tudja, milyen az, amikor egy ciklon percek alatt fél méternyi jéggel borítja be az utcákat. Ez történt ugyanis október 23-án este.

kép:metro.co.uk

A jég mennyisége is gondokat okozott, hiszen egyes területeken az autóközlekedés is leállt, arról már nem is beszélve, hogy milyen károkat okozott a jégverés a járművekben, házakban, középületekben. A hatalmas mennyiségű jeget azonban nem tudja elvezetni az alapvetően vízelvezetésre épített csatornarendszer, így az bezúdul a metró aluljáróba, a föld alatti garázsokba, pincékbe, sőt, akár a garzonokba is, jelentős anyagi károkat okozva ezzel.

Mindehhez természetesen nem csak jég, hanem víz is társult, eső formájában, így egy idő után Róma utcái úgy festettek, mintha a Jeges-tenger északi részein épült volna a város

Miért?

A szélsőséges időjárásnak egy mediterrán ciklon az oka, mely a napokban érte el az olasz fővárost. A ciklon nem csak az időjárást zavarta össze, orvosmeteorológiai szempontból sem volt éppen szerencsés.

kép: businessinsider.com

A globális klímaváltozás az egész éghajlati rendszerünkre hatással van. A ciklonok ereje, pusztítása egyre hatalmasabb károkat okoz. Bár a felmelegedés hatására egyre kevesebb ilyen légköri jelenség alakul majd ki, erejük azonban egyre fokozódik majd. Míg napjainkban extrémnek számít, ha egyszerre 7 hónapnyi eső zúdul a nyakunkba hónapok óta tartó szárazság után, vagy éppen a fél méternyi jég megjelenése is ledöbbent, addig néhány év múlva ezek a jelenségek már ismertek, elfogadottak lesznek, hiszen sokat találkozunk velük. A helyzet pedig egyre rosszabb lesz, ha a politikai akarat továbbra is hiányzik a globális felmelegedés megállításához, illetve ha mi magunk nem teszünk meg mindent a saját szintünkön azért, hogy egy élhető Föld legyen a jövőnk.

lead kép:thepointsguy.com