Május 23. Csütörtök, Dezső

Catania utcáin vadvízi evezéssel lehetett csak közlekedni

A déli mediterrán régió igen nagy bajban van, amit a szicíliai Catania városa a bőrén is érez, hiszen utcái a hatalmas esőzések hatására folyókká változtak.

Látható volt a baj

Ez a mostani áradás nem derült égből érte a régió lakóit. A szélsőséges időjárást már korábban modellezték, és bár több eltérő modell is készült, mind mutatta az erőteljes esőzéseket a régióban.

kép:express.co.uk

Bár az esőt előre lehet jelezni, azért nem egészen erre gondol ilyenkor az ember. Szicília, Calabria, Puglia, Szardínia területére ugyanis egyetlen nap alatt akár 250 mm eső is eshet. Csak összehasonlításképpen: hazánkban átlagosan egy év alatt 500-750mm eső esik, vagyis a Dél-olaszországi régió egyetlen nap alatt fél évnyi esőt kénytelen magára venni. De nem kell ennyire messzire menni, hiszen a tenger túloldalán lévő afrikai partszakasz jellemzően 250mm esővel számol évente.

Előre jelezni lehet, felkészülni nem egészen

Bár az ilyen és ehhez hasonló természeti jelenségeket sokszor előre lehet jelezni, ez nem jelenti azt, hogy fel is lehet rájuk érdemben készülni. Ehhez ugyanis olyan részleteket kellene átépíteni egy városban, melynek kivitelezése éveket és sok millió eurót venne igénybe, ez pedig természetesen nem igazán éri meg.

Kép:YouTube.com

A csatornarendszer, melynek egyik feladata a csapadékvíz elvezetése lenne, ezt a terhelést nem képes elviselni. Ez az oka annak, hogy Catania város utcái is tulajdonképpen folyókká változtak, lehetetlenné téve a közlekedést, hiszen 20 perc alatt olyan esőzéssel kellett számolni, melyre így nem lehet felkészülni.

Azon túl, hogy ez jelentős károkat tehet az épületekben, hiszen alámoshatja az alapot, mely az építmény stabilitását veszélyezteti, a kiöntő csatornák, és az utcákon a vízzel hömpölygő hordalék egészségügyi kockázatokat is rejt, így ha az ár le is vonul, fellélegezni sajnos még nem lehet.

lead kép: