Május 29. Szerda, Magdolna

Trami egy kicsit visszafogta magát, már csak 4-es erősségen tombol

null

Japán partjainál pusztít Trami, a tájfun, melyet a tudósok folyamatosan szemmel tartanak, hiszen elképesztő erővel tombolt a víz felett.

Kissé csökkent az ereje

A japán partoknál hurrikán helyett tájfun pusztít, mely a parthoz közeledve egy kissé visszavett az erejéből. A kissé nagyon is helytálló kifejezés, hiszen így is 150 km/h sebességgel dübörög előre, bár az intenzitása ingadozó.

(kép:pakistantoday.com.pk)

12 órávalezelőtt még 5-ös erősséggel rendelkezett, ami hihetetlen pusztítást képes véghezvinni, gondoljunk csak a híres hurrikánokra, mint Katrina, vagy éppen a még erősebb Rita. Szerencsére a vihar valamelyest mérséklődött,ez azonban sovány vigasz lehet Miyakojima-szigeten, ahol a tájfun lecsap.

Egyre erősebbek lehetnek

Sajnos számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy a hurrikánok és tájfunok, illetve a hasonló szélviharok egyre erősebbek, egyre pusztítóbbak lesznek a globális felmelegedés, a klímaváltozás hatására.

(kép:severe-weather.eu)

A mostani rendszer, mely ezeknek a természeti jelenségeknek az erejét méri, már nem sokáig lesz képes megfelelően monitorozni a szélviharokat, azon egyszerű oknál fogva, hogy legmagasabb értékei már nem lesznek elegek, a viharok nagyobb erővel fognak tombolni, mint valaha.

(lead kép: abcnews.go.com)