Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Tekercs-felhő Amherst felett

null

Elég félelmetesen néz ki, főleg így, hogy az ember egyre több képet és jelentést lát forgószelekről, de teljesen ártalmatlan az a tekercs-felhő, mely a város felett jelent meg.

Tekercs-felhő?

A szokatlan, és viszonylag ritka felhőképződmény a hőmérséklet és a szél szerencsés összességéből jön létre. A területet a felhő kialakulása előtt hidegfront érte el, ami 17°C-os lehűlést hozott.

(kép: thechronicleherald.ca)

Az érkező hideg áramlat a páradús, melegebb levegőt felfelé tolta, amiben a pára kicsapódott, így jött létre a felhő. Hogy ilyen szokatlan formát kapjon, ahhoz kellett az erőteljesebb nyugati szél, és nagyjából 19 óra. A végeredmény lenyűgöző.

Félelmetes, de ártalmatlan

Igen ijesztően fest egy tekercs-felhő, de teljesen ártalmatlan. Miután kialakult nemigen mozog, így sokáig fennmaradhat, és jellemzően maximum némi eső kíséretében szűnik meg. a tengerészek számára nem jelent nagy újdonságot, mivel a partok mentén fújó szinte állandó szelek gyakrabban hozzák létre ezt a látványt.

(kép:twistedsifter.com)

Azonban akik még nem találkoztak hasonlóval – és ők vannak többségben – kisebb pánikkal reagálhatnak rá, hiszen első ránézésre erősen hasonlít egy forgószélre, amiről ma már sajnos mindenki tudja, micsoda pusztítást képes véghezvinni.

(lead kép: chemstuff.co.uk)