Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Időjárási rekordok a világban

Világidőjárás
2018. szeptember 19. 15:09
null

Meteorológiai szélsőségekről szóló cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, amiben a világ időjárási rekordjairólolvashatsz. Az előző cikkekbenis voltak jócskán meglepő adatok, hát még a most következőben!

Ahogy eddig is, kezdjük ahőmérsékletiadatokkal! A valaha mért legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékletbe Magyarországon élő emberként még belegondolni is nehéz. Azabszolút minimumotVosztok állomáson, az Antarktiszon mérték 1983. júliusában (!), mégpedig-89,2 fokot. Azabszolút maximumpedig Kalifornia állam Furnace Creek nevű helyén volt jó régen, 1913. júliusában:56.7 fok! A rossz klíma miatt egyébkéntnagyon kevesen lakjákezt a helyet, a 2010-es népszámlálás szerint mindössze24-en.

A magyarországi csúcs ennélmajdnem 15 fokkalvolt "hidegebb", és már az is komoly egészségügyi problémákat, és sok rosszullétet okozott. Alegmagasabb felszíni hőmérsékletetis ezen a környéken mérték, mégpedig 59 évvel később:93,9 fokot.

A hőmérsékleti értékeknél szót kell ejtenünk ahőingásrólis, ez a téma is sok meglepő adatot tartogat. Alegnagyobb hőingásVerhojanszkban, Oroszországban volt (a hőingás az abszolút maximum és az abszolút minimum hőmérséklet különbsége):106,4 fok. Alegnagyobb hőmérséklet emelkedésDél-Dakotában volt 1943 első hónapjában,2 perc alatt 27,2 fok! Alegnagyobb hőmérsékletesésis ugyanekkor, ugyanitt volt.27 perc alatt 33,3 fokothűlt a levegő. Ez az igen extrém változás már az épületekben is kárt tett, pl. az ablaküvegek megrepedtek a nagy hőingástól.

Aleghosszabb forró időszakNyugat-Ausztráliában, Marble Barban volt 1923-ban, amikor161 egymást követő naponvolt a hőmérsékleti maximum37,8 fok felett.

Most lássuk a csapadékadatokat! Hihetetlennek hangzik, de aleghosszabb csapadék nélküli időszaknem hónapokban vagy években, hanemévtizedekbenmérhető. Szudánban, Vádi Haifa területén19 éven keresztülnem hullott csapadék! A második helyen egy chilei kisváros, San Marcos de Arica áll14 évvel.

Azegy hónapban leesett legtöbb hó 991 cmvolt Kalifornia állam Tamarack városában, 1911-ben.

Alegnagyobb méretű hópehelya szóbeszéd szerint38 cmvolt (USA), de az adat hitelességeerősen megkérdőjelezhető(nem meteorológiával foglalkozó újság, weblap, stb. küldte be). Így ez nem hivatalos rekordként, inkább érdekességként került a cikkbe. Mivel a hópelyhekátlagos mérete néhány cm, így ha ebből csak 15 cm volt igaz, már az is figyelemre méltó.

Aleghosszabb ideig látható szivárványkisebb megszakításokkal6 órán keresztültündöklött az égbolton Yorkshire-ben, 19 évvel ezelőtt. Ez azért is különleges, mert a szivárványáltalában csak néhány 10 perciglátható (ennek oka, hogy a kialakulásához szükséges feltételek együttese általában rövid ideig áll fenn).

Alegerősebb széllökéstegy oklahomai tornádó tölcsérében mérték, de ez csak megközelítő adat:484 km/h, ettől +/- 32 km/h-ás eltérés lehetséges. A lökés3 másodpercigtartott.

Alegtöbb zivataros napIndonéziában, Bogoron volt 1920-ban, amikor az év csaknem összes napján,322 naponvolt zivatartevékenység (hazánkban az éves átlag 28-33 nap*).

Az arizonai Yumában a lehetséges4456 napos órából4055valósult meg, és ezzel azéves átlagos legtöbb napos órarekordját a mai napig ez a város tartja.

Ezen időjárási szélsőségek megélése számunkra szinte elképzelhetetlen. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogykülönböző éghajlati körülmények közt élünk, és más számunkra a megszokott, és az elviselhető. Természetesen ezekkiugró adatok, és biztosan próbára tették az ott élő emberek szervezetét, környezetét.

Az adatok forrása: www.met.hu

Lead kép:Gian Alonso

*1961-1990-es időszak adatai alapján

világszélsőségszéllökéshőmérsékletszivárványcsapadékrekordhőingásidőjárás