2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Tölcsérek földön, vízen, levegőben

Tölcsérek földön, vízen, levegőben

Tölcsérek nem csak felhő alatt, vagy a talajon alakulhatnak ki. Lássunk most néhány érdekességet ezekről a forgó mozgást végző képződményekről!

Tuba, tornádó

Heves zivatarfelhő aljából indul lefelé, a talaj felé, amíg nem éri el a felszínt tubáról, ha eléri, tornádóról beszélünk. Nagy sebességgel mozgó légörvény, belül a szélsebesség megközelítheti a 480 km/h-t. Általában pár percig tartanak, de szélsőséges esetben pár óráig is pöröghetnek.

Útjuk során általában jelentős pusztulást hagynak maguk után. A legtöbb tornádó azonban „szelídebb”, pár másodperc élettartalmú és 50 km/h-nál gyengébb a szele. A tornádó mozgása szabálytalan, ezért nehézkes megmondani, hogy felénk tart-e. Lenyűgöző, csodálatos jelenség!

Boszorkánytölcsér

Portölcsér, vagy porördög akkor keletkezik, ha nagyon meleg van, és a Föld felszíne annyira felmelegszik, hogy melegebbé válik a levegőnél. Az ilyen hőmérséklet-különbség miatt miniatűr ciklon vagy poroszlop jön létre. A levegő áramlása felemeli a port, a növényeket, így portölcsér jön létre. A porördögnek nincsen semmiféle kapcsolata konvekciós felhőzettel - szemben a tornádókkal.

A porördögben a szélsebesség 50 és 200 km/óra között változhat. A portölcsér kiterjedése 0,5 m-től több száz méter magasságig terjedhet. Akár fél órán át is táncolhatnak a mezőn.

Vízoszlop

Tavak és óceánok felett keletkező légörvények, kialakulásuk első jele, hogy a víz felszíne elsötétedik, ahol az örvénylő levegő megzavarja a felszínt. A víztölcsér görbült pálya mentén lassan mozog, átlagos élettartalmuk körülbelül 15 perc. Vízfelszín felett is kialakulhat tornádó, ilyen történt például 1972. május 19-én Balatonfüred közelében, a Balaton felett.

Lead kép: Wired

 

Ezek is érdekelhetnek