2023. március 29. szerda
Auguszta

Rossby-hullámok

Rossby-hullámok

A Rossby-hullámokkal inkább csak azok az emberek találkozhattak, akik szenvedélyesebben érdeklődnek a meteorológia, vagy az óceánokat alakító hatások iránt. Ez a jelenség az óceánok és a légkör nagyléptékű hullámmozgásai, melyek visszaható ereje a Corioli erő. 

Óceán? 

Hogyan kapcsolódik egy óceáni hullám a meteorológiához? Nos, igen szorosan. A Rossby-hullámok az óceánokban, illetve tulajdonképpen minden forgó folyadékban jelen vannak, egyfajta tehetetlenségi hullámként. 

kép: NASA-GSFC

Szerepük a meteorológiában jelentős, mivel jelentős szerepet játszanak az óceáni-klíma jellemzőinek terjedésében. Így példának okáért az ENSO jelenségkör, vagyis az El Niño - Déli Oszcilláció (ennek angol rövidítése az ENSO) terjedésében is. 

 

Légkör 

A Rossby-hullámok a légkörben is jelen vannak, a sarkvidék hideg légtömege és a mérsékelt övi cella, vagyis a Ferrel-cella szubtrópusi levegője közötti határon kialakuló hullámok. Alakjuk meanderforma, mely hasonlóan néz ki az Amazonas-folyó kígyószerűen tekergő medréhez. A különböző hőmérsékletekkel bíró légtömegek, valamint a ciklonális és anticiklonális területek között kanyarognak poláris front-jetstreamek-ként. 

kép: researchgate.net

Tulajdonképpen nagyon leegyszerűsítve egy kanyargó vonalon mozgó futóáramlásról van szó, melyek az eltérő hőmérsékletű légtömeg határok szélei. Mivel a futóáramlások az alsó légtömegekre is hatással vannak, így a Rossby-hullámok örvényléstől függően ciklonális és anticiklonális területeket hoznak létre - az így létrejövő ciklonális területek pedig Közép - Európa és hazánk időjárására is jelentős hatást gyakorolnak. 

A Rossby-hullámok örvénylését többnyire a kontinentális hatások okozzák, ennek köszönhetően a jelenlétük és a hatásaik is sokkal erőteljesebbek az északi féltekén - tulajdonképpen ezért is van az, hogy az északi féltekén jelentősebb ciklonok alakulnak ki, hiszen a durva hurrikánok és tájfunok is a bolygó ezen féltekéjén a jellemzőek. Ráadásul az északi pólus felé erősebbek a ciklonális hatások, míg az Egyenlítő felé inkább az anticiklonális, vagyis a magasnyomás a jellemző. 

lead kép: NOAA

Ezek is érdekelhetnek