2023. március 21. kedd
Benedek

Polar Vortex vagy poláris örvény

Polar Vortex vagy poláris örvény

A Polar Vortex sokszor előkerült már a hírekben, főleg a téli időszakban és többnyire az USA kapcsán. Pedig ennek az örvénynek hazánkra is van hatása, és bizony erőssége a bolygó életének alakulásába is erősen beleszól. De mi is pontosan az a Polar Vortex? 

Poláris örvény 

A Polar Vortex, vagy poláris örvény tulajdonképpen egy nagy sebességgel forgó ciklon, mely mindkét sarki régióban állandóan jelen van. A troposzféra (a Földet övező atmoszféra legalsó része, melyben felfelé haladva egyre csökken a hőmérséklet) és a sztratoszféra (nagyjából 10 km-es magasságban kezdődő réteg, melyben a melegebb légtömegek a hidegebbek felett foglalnak helyet) egy részében található. 

kép: eu.usatoday.com

Fontos részlet, hogy egy olyan szélörvényről van szó, mely alapesetben nem lépi át a sarkköri régiót, a szélességi körökkel párhuzamosan fut. Csakhogy a külső hatások ezt az irányt erősen befolyásolják, és úgynevezett Rossby-hullámokat, vagyis horizontális hullámokat hoznak létre. Ennek hatására a hideg légtömeg délebbre nyomul, míg más pontokon a meleg légtömeg kúszik be a sarkköri régióba. 

 

Hazai hatások 

Amikor a poláris örvény kimozdul egyensúlyi állapotából, akkor a futóáramlásokkal párhuzamosan zonális áramlások is létrejönnek. Ezek pedig már a Kárpát - medence időjárására is rányomják bélyegüket, egészen pontosan erősítik az óceáni hatást. 

kép: in.mashable.com

A Polar Vortex annál stabilabb, minél erősebb, vagyis minél gyorsabban “fúj” benne a szél. És itt lép be a képbe a klímaváltozás. A melegedés hatására ugyanis az örvény gyengül, ilyenkor pedig könnyebben lép ki a normál keretei közül, és nyomul be a délebbi területekre. Ennek hatásai pedig igencsak jegesek, hiszen a sarkköri levegő rekord-hideget szállít, mely elképesztő jégszobrokat is létrehoz. 

 

Lead kép: Timothy A. Clary/AFP/Getty Images

Ezek is érdekelhetnek