2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Mit is jelent pontosan, hogy 20 mm csapadék hullott egy területen

Mit is jelent pontosan, hogy 20 mm csapadék hullott egy területen

Sok helyen olvashatjuk, hogy mekkora mennyiségben számíthatunk csapadékra. Itt-ott feltűnnek a számok, a milliméterek, de azért ezt egy kicsit nehéz értelmezni. Hogyan képzeljük el azt, hogy 1 mm csapadék hullott, és miért is olyan sok mondjuk 20, ne adj’ Isten 600 mm csapadék? 

Hivatalos csapadékmérés 

Ahhoz, hogy pontos adatokat közölhessenek a szakemberek, természetesen nem lehet akárhogyan mérni a csapadék mennyiségét. Ki lehet tenni egy poharat is a kert egy tetszőleges pontjára, és abban is megmérhetjük, mennyi eső esett. De mekkora poharat, hova, milyen legyen az alakja és milyen magasra tegyük? 

A hivatalos mérőeszköz, vagyis a Hellmann-rendszerű mérő három részből áll: egy felfogó egységből, egy tárolóedényből és egy mérőhengerből. A felfogó egység felülete 200 négyzetcentiméter, az eszközt pedig a talaj felett egy méterrel kell elhelyezni. 

 

Az adatok 

A felfogott csapadék mennyisége a hivatalos eszközből már könnyen leolvasható. De hogy mit is jelent pontosan? 

1 mm csapadék 1 négyzetméteren egyenlő 1 liter vízzel. Ez pedig azt jelenti, hogy 20 mm csapadék egy négyzetméteren 20 liter vizet jelent, míg 600 mm csapadék nagyjából 3 kádnyi vizet eredményez egyetlen négyzetméternyi területen. 

Az adatokhoz természetesen hozzátartozik az is, hogy amikor villámáradás alakul ki, akkor nem csak a lehullott mennyiséggel kell számolni. A lejtős területeken is ugyan ez a mennyiség hullik, ám ott értelemszerűen nem marad meg, hanem az alacsonyabban fekvő területekre zúdul. Így alakulhatnak ki az elképesztő mértékű áradások. 

képek és lead kép: pixabay

 

Ezek is érdekelhetnek