2023. április 2. vasárnap
Áron

Mediterrán ciklon - medikán

Mediterrán ciklon - medikán

Ciklonokról igen sokszor olvashatunk a híradásokban. Néhol “csak” az esőzések kapcsán, sokszor azonban hevességük miatt is. Mostanában pedig a medicane, vagy medikán fogalmával is érdemes megismerkedni, hiszen kialakulására is egyre többször láthatunk példát, ráadásul ereje is egyre nagyobb lehet. 

Ciklonok és hurrikánok 

A két kifejezés ugyan azt takarja, a hurrikán esetében egy trópusi ciklonról van szó, vagyis tulajdonképpen csak a keletkezési helyet pontosítottuk az esetében. A hírekben is többször találkozhatunk a trópusi ciklon kifejezéssel, de a hurrikán azért ritkább.

 

kép: headtopics.com

Ennek oka, hogy egy bizonyos szélerősséget kell elérnie a ciklonnak ahhoz, hogy ebbe a kategóriába lehessen sorolni. A Saffir-Simpshon féle skálán minimum 119 km/h-ás szelet kell produkálnia ehhez a titulushoz. És bár az ezen a skálán szereplő adatok kizárólag az Atlanti-óceánon és a dátumválasztótól keletre eső északi-csendes-óceáni viharok esetében alkalmazható, viszonyításnak igen sokszor keressük elő a táblázatot. 

Medicane 

A medikán, vagy mediterrán ciklon esetében a létrejöttének helye jellemzően a Földközi-tenger, ritkábban a Fekete-tenger. Hullámkeltő tényező esetükben az Alpok, de energiájukat és fennmaradásuk biztosítását a meleg vizeknek köszönhetik. Ebből is látható, minél melegebbé válik a Földközi, vagy a Fekete-tenger, annál nagyobb energiával rendelkező medikánok kialakulását teszi lehetővé. 

 

A medikánok abban is különböznek a trópusi ciklonoktól, hogy a landolást követően sem veszítenek erejükből, sőt! A nagy hurrikánoknál is látható, hogy a szárazföld fölé érve, energiájuk biztosításától, vagyis az óceántól elvágva a domborzatnak is köszönhetően egyre veszítenek erejükből. A mediterrán ciklonok azonban éppen ellenkezőleg, remekül hasznosítják a szárazföldek melegét is, vagyis mozgásuk és erejük alakulásának megjósolása kifejezetten nehéz feladat. 

kép: cnn.com

Rossz vagy jó? 

Hajlamosak vagyunk feketén és fehéren gondolkodni az időjárási jelenségek kapcsán, ez azonban nagy hiba. Ezek a jelenségek ugyanis a mindennapjaink alakítói, fenntartói, ebbe a klímaváltozás is “csak” annyiban szól bele, hogy erősen az extrém tartományok felé tereli a jelenségeket, illetve azok következményeit. A mediterrán ciklonok keletkezési körülményeik miatt inkább az ősz beköszöntével jellemzőek, és jelentős szerepet játszanak például a hazánkba ilyenkor érkező csapadék eloszlásában és mennyiségi alakulásában, illetve akár a téli havazásokra is befolyást gyakorolnak. 

lead kép: cnn.com

Ezek is érdekelhetnek