2023. június 3. szombat
Klotild

Konvekció és konvergenciavonal

Konvekció és konvergenciavonal

A konvekció, mint kifejezés szintén igen gyakori a meteorológiai híradásokban, ám pontosan csak kevesen tudják, mit is jelent. 

A különböző magasságban lévő légrétegek keveredését és a hő, illetve vízgőz függőleges irányú átvitelét eredményező mozgások a konvekciók. Mégis, a legtöbb esetben ennél egy kicsit egyszerűbb értelemben használjuk, mivel a legtöbbször a magasra törő gomoly és zivatarfelhőket írjuk le a kifejezés segítségével. Ezeket a mozgásokat leginkább a levegő sűrűségének különbségeiből eredő instabilitások hozzák létre. Ha szépen süt a nap, akkor szinte minden esetben kialakulnak ilyen fel és leszálló mozgások. 

kép: quora.com

Abban az esetben, ha a terminek – a környezethez képest kissé magasabb hőmérsékletű légbuborékok - indulnak el fölfelé, megfelelő magasságban azokból gomolyfelhők jöhetnek létre, melyek akár zivatarfelhőkké is fejlődhetnek. 

 

Konvergenciavonal 

Ebben az esetben is feláramlásról beszélünk, de egy kissé bonyolultabb. A levegőnek a talaj közelében lezajló összeáramlása, majd feláramlása. Ez a jelenség gyakran az időjárási frontoktól távolabb alakul ki egy néhány 100 km-es felfelé törő, képzeletbeli vonal mentén. 

kép: medium.com

Abban az esetben, ha a körülmények is megfelelőek - vagyis a nedvességtartalom elég magas, valamint instabil hőmérsékleti rétegződés figyelhető meg -, akkor a konvergenciavonalnál intenzív gomolyfelhőképződés figyelhető meg, záporok és zivatarok is kialakulnak. 

lead kép: metoffice.gov.uk

Ezek is érdekelhetnek