2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Fagyzug

Fagyzug

Felötlött már Önben is a kérdés, hogy vajon miért van az, hogy Zabar az egyik leghidegebb pontja hazánknak? Vagy miért van sokkal alacsonyabb hőmérséklet Nyírlugoson, mint máshol? Nos, nem az időjárás szúr ki ezekkel a területekkel, ennél összetettebb a kérdés. 

kép: metoffice.gov.uk

Fagyzug 

A két említett település esetében elmondható, hogy egy olyan mélyedésben találhatóak, ahol a szélcsend és a nyugalom sem ismeretlen fogalmak. Ha pedig a meteorológia, a fizika és a domborzat összejátszik, akkor bizony rekord alacsony hőmérsékletek is születhetnek. 

 

Adott a mélyedés, ehhez jön a lehűlés, mely nem csak ezeken a területeken - vagyis mélyedésekben, völgyszűkületekben - van jelen, hanem akár az egész országban. Ha pedig derült, szélcsendes éjszaka adódik, akkor a képletbe belép a fizika is. Jelen esetben a meleg és a hideg levegő közötti súlykülönbség. 

kép: britannica.com

A meleg levegő felfelé száll, mivel könnyebb, mint a hideg. A mélyedések esetén pedig ez a bizonyos hideg levegő megül, és ha a szél nem kergeti ki onnan, akkor bizony igen kellemetlen, csípős időt képes itt létrehozni. Ezeket a területeket említi a meteorológia fagyzugként, ahol bizony jellemzően sokkal alacsonyabb hőmérsékletek is létrejöhetnek, mint más területeken. 

Definíció szerint tehát a fagyzug olyan lefolyástalan terület, ahova minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő - gyakorlatilag, mintha egy tóról lenne szó, ahova befolyik az esővíz. 

lead kép: Colleen Hart-The Weather Channel

Ezek is érdekelhetnek