2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Áprilisi népi megfigyelések

Áprilisi népi megfigyelések

Szent György havában is jó néhány népi jóslatot jegyzünk:

Április 6. - Vilmos napjára elég rossz hangulatú hiedelem érvényes: ha ezen a napon esős lesz az idő, akkor nagyon keserves, szűkös esztendő várható.
Április 12. - Gyula nap: figyeljünk a Gyula-napi időjárásra, mert a megfigyelés szerint amilyen az idő ekkor, annak az ellenkezője lesz az elkövetkezendő negyvenen!


Április 14. - Tibor nap: "Ha Tiburtius napjára a rétek még nem zöldülnek, a parasztok nem reménylik a föld termékenységét. Ha viszont ez a hónap nedves, bőséget várnak."
Április 24. - Szent György napja: ha ezen a napon bőven terem virág, az bőségre mutat. Ha nem, az drágaságra.


Április 25. - Szent Márk napja: "A fülemüle énekére javallott figyelmezni, mert ha megszólal, dalával csodás tavaszt hirdet." Ha hallgat, akkor változékony tavaszra van kilátás.
Április 30. - Katalin nap: ha április utolsó napja jó időt hoz, akkor magával hozza a jó termést, ha pedig rosszat, akkor viszi a hasznot.


Ezen felül általános érvényű népi jóslat, hogy a Szent György havi eső kergeti a fagyot, de esős májust jósol. Nagypéntek napja mozgó ünnephez kötődik, és az esetek többségében áprilisra esik. Idén viszont a korai Húsvét miatt már elmúlt, mégis nézzük meg a Nagypéntekre vonatkozó - nem túl sok jót sejtető - megfigyelést: „Nagypénteki eső, annyi méreg, amennyi szem lehull. Rossz termés lesz”.

Végül pedig vegyünk sorra néhány élővilággal kapcsolatos megfigyelést!

-Ha kökényből sok virágzik, akkor hideg lesz a tavasz.
-Ha a réti fülesbagoly nálunk marad és fészket rak, akkor a tavasz hűvös és esős lesz.
-Sárgarigó érkezése után már ritkán fagy.
-Ha a parti fecske és a nádirigó magasra építik a fészkeiket, és a pókok magasra szövik a hálójukat, akkor esős lesz a tavasz.
-Ha a cinkék az emberlakta helyek közelében maradnak, akkor hideg, ha a nappali lepkékből sok telel át, akkor pedig korai, szép, meleg lesz a tavasz.
-Ha a császárkorona gyorsan hajt ki, akkor már biztos a jó idő.

Áprilisra bőven jut baljós hiedelemből, de koncentráljunk a jóra: figyeljük a császárkorona virágzását és a fülemüle énekét!

Lead kép: Rabloczky Szilvi Photography

Ezek is érdekelhetnek