2022. május 17. kedd
Paszkál

AMO, PDO

AMO, PDO

Az oszcillációkkal kapcsolatosan eleddig igazából azokat említettük csak, melyek a légkörben okozzák változásaikat. Holott több olyan rendszer is létezik, melyek más módon befolyásolják az időjárás és a klíma alakulását. Ilyen az AMO és a PDO is. 

A tenger és annak hőmérséklete 

A hosszabb távú előrejelzések készítéséhez sokkal tágabban kell szemlélni a világ változásait. Többek között figyelembe kell venni az Atlanti-óceán, vagy a Csendes-óceán vízhőmérsékletének változásait is. Ezek ugyanis szintén ciklikus rendszerben változnak, oszcillációt hajtanak végre, mely jelentős befolyással van az időjárás alakulására. 

kép: Giorgiogp2  - wikipedia

 

Az AMO, vagyis az Atlanti-óceán északi medencéjének vízhőmérsékletének több évtizedes rendszerű oszcillációja, vagy a PDO, vagyis a Csendes-óceán északi medencéjének felszíni vízhőmérsékletének szintén évtizedes oszcillációja ilyen rendszerek. 

kép: sealevel.jpl.nasa.gov

Az AMO például komoly hatással van a Száhel-övezetben kialakuló szárazságokra, valamint esősebb időszakokra. Kutatók igazolták azt a felvetést, miszerint az övezet sok évtizedes ciklikus váltakozást mutat az erőteljesen száraz és az esősebb időszakok között, mely nem csak rengeteg halálos áldozatot szed, de hatalmas migrációt is kivált a területen. 

lead kép: NASA

Ezek is érdekelhetnek