Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Szél

null

Az egyik legnagyobb erő, mely bolygónk időjárásának alakulásába beleszól, a szél. Ez lehet viharos, csendes, állandó vagy időszakos, de a szél egy olyan alapösszetevő, mely nélkül a meteorológiai jelenségek egy jelentős része nem is létezhetne.

Szél

A légkört alkotó levegő közel vízszintes irányú áramlását, mely nyomáskülönbségeket hoz létre, szélnek nevezzük. A szél sebességét m/s-ban mérik, igaz, sok esetben km/h-ás értékben hivatkoznak rá - ahogyan például a hurrikánok esetében is.

Hogy miért is jöhet létre a szél? Az ok a bolygónkon jelen lévőCoriolis-erő, mely a Föld forgásából származik, illetve az, hogy az eltérő terepfajták eltérő mértékben melegszenek.

A szelek

A bolygó mozgásának hála három, egymáshoz kapcsolódó nagy szélrendszer alakult ki. A legismertebbek talán a passzátszelek, melyek a bolygó legállandóbb szelei. Kevésbé ismertek a nyugati-szelek, és a keleties sarki szelek. E két utóbbi szélrendszer is állandó, bár nagyobb kilengésekkel, mint a passzátszelek.

A szelek fajtái

Nem mindenhol találkozhatunk a szelek minden fajtájával, és azt kell, hogy mondjuk, ennek mindenki nagyon örül. A passzátszelek mellett ugyanis olyan elképesztő erőt képviselő szörnyetegek is léteznek, mint a hurrikánok vagy a tájfunok. Mindkettő a trópusi ciklonok megnevezése, de előbbi az Atlanti-óceánon és az amerikai kontinens nyugati partjainál, míg utóbbi a Távol-Keleten.

Maguk a ciklonok is egy külön szélfajtát képeznek, ezek a trópusi övezetekben kialakuló, az óceánok energiájából táplálkozó, sokszor hatalmas kiterjedésű légörvények.

A szélfajták között érdemes még foglalkozni a monszunnal, mely jelentős mennyiségű csapadékot szállít, valamint a tornádókkal is - rombolási képességük okán, melyek sokszor a hurrikánokhoz, tájfunokhoz kapcsolódnak, de létrejöhetnek szupercellákban is.

Az időjárás jelentésekben sokszor találkozhatunk a kifejezéssel, orkán erejű szél. Ez a 100 km/h-át meghaladó sebességet produkáló szelek megnevezése

Ismétlődő szelek

Mivel a hajózásban a szeleknek hatalmas szerep jutott, így nem csoda, hogy az emberiség igen régóta és igen behatóan tanulmányozza ezeket a mozgásokat. Vannak olyan szelek, melyek bizonyos körülmények fennállása esetén ismétlődően jelen vannak, ezeknek a történelem során nevet is adtak.

Sokaknak lehet ismerős a Bora, a Főn vagy a Sirokkó - mely meleg, denagyonszáraz szél Dél-Olaszország és az Adria között. Ezeken kívül azonban még sok ilyen jelenség létezik, összesen 13 nevezett szelet tartanak hivatalosan számon.

képek és lead kép: Pixabay

tájfuntornádólevegőorkánszél