Április 19. Péntek, Emma

A lenyűgöző hó

null

A tél legszebb része, amikor havazik. Főleg, ha a meleg lakásból szemlélhetjük az eseményt, és utána sem kell mennünk sehova. De tény, a hó, a fehér lepel a tél igazi értéke, szépsége, és az emberekben egyfajta meleg, kellemes, lusta érzést kelt. De mi is az a hó, és mely formáival találkozhatunk a leggyakrabban.

0°C alatt képződő csapadék, mely akkor jön létre, amikor a vízpárát tartalmazó levegő lehűl, és a képződött jégrészecskékre kristályosan további részecskék fagynak rá, majd hókristállyá lényegülnek. A hó laza, könnyű szerkezetű, puha, amíg külső nyomás nem éri.

A hókristályokat érdemes kicsit közelebbről, mikroszkóppal is megnézni. Az egyes jégkristályok kialakulását - így alakját - számos tényező befolyásolja. Ezek összességéből jön létre a hókristály, de a jégrészecskék illeszkedése is elképesztően sok változó alapján történik. Innen pedig már érthető, bár így is döbbenetes, hogy annak a valószínűsége, hogy találunk két pontosan ugyan olyan hókristályt, gyakorlatilag nulla.

Hódara

Tápiókahónakis emlegetik, bár ezt a kifejezést kevesebben ismerik. Ez az a hó, amiről igazából nem is mondanánk meg, hogy az, hanem inkább egyfajta átmenet a kis jéggömbök és a hó között. 2-5 mm átmérőjű, átlátszatlan, közel gömb alakú, fehér, szilárd halmazállapotú részecske.

Akkor találkozhatunk vele, amikor a hőmérséklet 0°C, vagy annak közelében van. Jellemzően záporos formában érkezik, és úgy tudjuk megkülönböztetni az apró szemű kis jégdaraboktól, hogy mikor földre érkezik, és visszapattan, újra lehuppanása során már szétesik - ez a jéggömböcskék esetében nem történik meg.

Hófúvás

A gyönyörű, csillogó, érintetlen porhó csodálatos látvány, egészen addig a pontig, míg egy erősebb szél fel nem kapja. Innentől már hófúvásról beszélünk, mely se nem szép, se nem kellemes.

A hófúvás során a talajon lévő, kiemelkedő tárgyak előtt kevesebb, míg mögöttük jóval több hó halmozódhat fel. Ez annak köszönhető, hogy a szél erőssége az útjába kerülő akadályok mögött és előtt is gyengülhet némileg, melynek hatására örvény jön létre. A légörvényben pedig a szél szárnyán tovasuhanó hó egy része visszahullik a földre - ami után persze takaríthatunk, ahogy csak bírjuk.

hókristályhódarajéghavazás