Június 14. Péntek, Vazul

Villám 2

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A villámlás lenyűgöző jelenségének megismerése is izgalmas, hiszen olyan adatokkal találkozhatunk, melyek döbbenetesek. A villámlással kapcsolatbanazonbansok olyan tény is van, melyeket nem is ismertünk, és olyanok is, melyeket nagyon rosszul tudunk.

Nem csak egy

Villám nem csak egyféle van, hanem relatív sokféle. Alapvetően elkülönítünk föld-felhő, felhő-felhő, és felhőn belüli villámokat is. De ezen felül további alkategóriák is szóba jöhetnek.

Az egyenes villám egy ritka jelenség, melyben nem törik meg a villám vonala, nem válik cikk-cakkossá, hanem egyetlen vonalon, akár ívelt vonalon halad keresztül a töltés. Az egyenes villám akár hurkot is leírhat.

Egy még ritkább jelenség a gömbvillám, melyet sajnos máig nem sikerült tökéletesen megérteni, sőt, tulajdonképpen elég keveset tudunk róla. Az szinte biztos, hogy egy elektromos jelenséggel van dolgunk, mely egyes megfigyelések szerint a villámlás vonalán ereszkedik le, mások szerint a villámlás helyén keletkezik a felszínen. Egy viszonylag lassan haladó, igen sok színben megjelenő, jellemzően narancs vagy labda nagyságú, áttetsző jelenségről van szó. A népnyelv matató ménkű-nekis ismeri, mely nevet arról kapta, hogy gyakran és élesen vált irányt.

kép: kép: huffingtonpost.com

A gömbvillámok élettani hatásai az egyenáraméhoz hasonlóak. Már egy igen kis erejű gömbvillám is halálos lehet, a nagyobbak pedig könnyen okozhatnak jelentős tüzeket is. Jellemzően nyílt terepen keletkeznek, de dokumentáltak már zárt térben létrejövő gömbvillámot is, sőt, olyat is, mely alakváltoztatással jutott be zárt terekbe, vagy egész egyszerűen keresztülégette a szilárd tárgyakat. Ez utóbbi igen ritka, jellemzőbb az, hogy kikerüli a szilárd dolgokat. Élettartama néhány 10 másodperc, és robbanással vagy elhalványulással szűnik meg. Energiáját 1000 jule és 10 Mj közé becsülik a szakemberek.

A dörgés

Miért dörög az ég, ha villámlik? Nos, a villámlásnak saját “dörgése” van, ami egy hangrobbanás. A villám iszonyatosan felhevíti maga körül a levegőt, mely leizzik majd összeomlik. Ez fény és hangjelenséggel jár. Mivel a fény gyorsabban terjed, mint a hang, elsőnek azt látjuk, majd rövid idő múlva megérkezik a robajlás is.

kép: bbc - dezinfo.net

kép: huffingtonpost.com

Azt hittem...

Azt tudjuk, hogy fa alá állni villámlásban komoly hiba, de azt kevesen tudják, hogy ezt akkor sem érdemes megtenni, ha előzőleg már becsapott oda a villám. A mondás szerint a villám kétszer ugyan oda nem csap, de ez sajnos nem igaz.

Ha valakit villámcsapás ér jó esélye van a túlélésre, mivel a villámok csak 20-30%-ban halálosak. A túléléshez azonban sokszor segítség kell, amihez el kell engedni azt a hibás elképzelést, hogy nem szabad olyan embert megérinteni, akit villámcsapás ért. A tévhit valószínűleg az áramütéses ember érintési tilalmából táplálkozik. Ott valóban tartózkodni kell a közvetlen érintéstől, hiszen a test az áramkör része, így veszélyes lehet. Villámcsapás esetén azonban az “áramkör” pillanatokig van csak jelen, a test utána minden veszély nélkül érinthető, így adott esetben meg lehet kezdeni az újraélesztést is.

lead kép: worldatlas.com