Június 14. Péntek, Vazul

Alapismeretek - zápor, zivatar, felhőszakadás, látótávolság és hőmérséklet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bár a hírek böngészéseközbensok kifejezéssel találkozhatunk, több esetben sajnos csak kevesen értik pontosan miről is van szó. Ettől még persze a hír tökéletesen értelmezhető, de a tisztánlátás érdekében most tisztázunk néhány fogalmat, melyek sűrűn jöhetnek szembe az előrejelzésekben és a híradásokban is.

Zápor - nagy mennyiségű csapadékot hoz, de adott helyen a csapadékzóna mozgása miatt csak rövid ideig tart. Kísérőjelenségei nincsenek

Zivatar– ebben az esetben is igen nagy mennyiségű csapadékról van szó, és itt sem beszélhetünk kitartó esőzésről, amiben mégis eltér az előbbi fogalomtól, az az, hogy kísérőjelenségek is csatlakoznak hozzá. Ezek több dolgot is takarhatnak: dörgéssel és villámlással érkezhet az eső, de kísérheti jég, valamint erős szél is – de a szélerősödés ebben az esetben is átmeneti.

kép: travelers.com

Felhőszakadás- ritkábban használjuk ezt a kifejezést, de szintén létező fogalom a meteorológia világában. Jellemzően a nyári félévben mutatja meg magát és bőséggel hozhat magával kísérőjelenségeket is. Amiben eltér egy zivatartól, az a csapadék mennyisége, melynek ebben az esetben el kell érnie azóránkénti100 mm-t. A károkozási képessége kimagaslóan nagy, bár idehaza viszonylag ritkábban jelentkezik.

Hőmérséklet -elsőre talán furán hangzik, hogy ehhez magyarázatot kell fűzni, de jól jöhet. A hőmérséklet önmaga ugyan nem szorul értelmezésre, a mérést azonban érdemes tisztába tenni. Az előre jelzett értékeket ugyanis 2 méteres magasságban rögzítik - így nyerhet értelmet például a talaj menti fagy megfogalmazása is, mivel az ezen mérési magasság alatt jelentkezik.

kép: Jim Wilson-The New York Times

Látótávolság- a látótávolság esetében is inkább a mérés mikéntje adja a dolog érdekességét. Ez ugyanis nem mindegy, hiszen egy élénk piros, vagy rikító sárga tárgy jóval messzebbről is látható példáulszmogban,vagy ködben, mint egy szürke, vagy esetleg fehér tárgy. Ennek megfelelően a látótávolság azt a távolságot adja meg, melyről a tereptárgyak még felismerhetőek. Azonban amit inkább használunk, a vízszintes látótávolság, melynél azt a legnagyobb távolságot adjuk meg, melynél az átlagos szemlélő felismer egy adott nagyságú fekete tárgyat. Ezt pedig szemmagasságban mérjük.

lead kép: Vasin Lee-Shutterstock