Június 13. Csütörtök, Anett

Mediterrán ciklon - medikán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ciklonokról igen sokszor olvashatunk a híradásokban. Néhol “csak” az esőzések kapcsán, sokszor azonban hevességük miatt is. Mostanában pedig amedicane, vagy medikán fogalmával is érdemes megismerkedni, hiszen kialakulására is egyre többször láthatunk példát, ráadásul ereje is egyre nagyobb lehet.

Ciklonok és hurrikánok

A két kifejezés ugyan azt takarja, a hurrikán esetében egy trópusi ciklonról van szó, vagyis tulajdonképpen csak a keletkezési helyet pontosítottuk az esetében. A hírekben is többször találkozhatunk a trópusi ciklon kifejezéssel, de a hurrikán azért ritkább.

kép: headtopics.com

Ennek oka, hogy egy bizonyos szélerősséget kell elérnie a ciklonnak ahhoz, hogy ebbe a kategóriába lehessen sorolni. ASaffir-Simpshonféle skálán minimum 119 km/h-ás szelet kell produkálnia ehhez a titulushoz. És bár az ezen a skálán szereplő adatok kizárólag az Atlanti-óceánon és a dátumválasztótól keletre eső északi-csendes-óceáni viharok esetében alkalmazható, viszonyításnak igen sokszor keressük elő a táblázatot.

Medicane

A medikán, vagy mediterrán ciklon esetében a létrejöttének helye jellemzően a Földközi-tenger, ritkábban a Fekete-tenger. Hullámkeltő tényező esetükben az Alpok, de energiájukat és fennmaradásuk biztosítását a meleg vizeknek köszönhetik. Ebből is látható, minél melegebbé válik a Földközi, vagy a Fekete-tenger, annál nagyobb energiával rendelkező medikánok kialakulását teszi lehetővé.

Amedikánokabban is különböznek a trópusi ciklonoktól, hogy a landolást követően sem veszítenek erejükből, sőt! A nagy hurrikánoknál is látható, hogy a szárazföld fölé érve, energiájuk biztosításától, vagyis az óceántól elvágva a domborzatnak is köszönhetően egyre veszítenek erejükből. A mediterrán ciklonok azonban éppen ellenkezőleg, remekül hasznosítják a szárazföldek melegét is, vagyis mozgásuk és erejük alakulásánakmegjósolásakifejezetten nehéz feladat.

kép: cnn.com

Rossz vagy jó?

Hajlamosak vagyunk feketén és fehéren gondolkodni az időjárási jelenségek kapcsán, ez azonban nagy hiba. Ezek a jelenségek ugyanis a mindennapjaink alakítói, fenntartói, ebbe a klímaváltozás is “csak” annyiban szól bele, hogy erősen az extrém tartományok felé tereli a jelenségeket, illetve azok következményeit. A mediterrán ciklonok keletkezési körülményeik miatt inkább az ősz beköszöntével jellemzőek, és jelentős szerepet játszanak például a hazánkba ilyenkor érkező csapadék eloszlásában és mennyiségi alakulásában, illetve akár a téli havazásokra is befolyást gyakorolnak.

lead kép: cnn.com