Március 2. Szombat, Lujza

Alacsony nyomású rendszerek kialakulása kis skálájú folyamatok esetén

null

Már több tudásfelhő részben is beszámoltunk a légnyomás fontosságáról és arról, hogy a Föld egészén csak két fajta nyomási rendszer alakulhat ki, az alacsony (ciklonok) és a magas nyomású (anticiklonok) rendszer. Ebben a cikkben az alacsony nyomású rendszerek keletkezéséről esik szó.

universetoday.com

Az alacsony nyomás kialakulhat kis skálájú folyamatok révén, illetve kialakulhat nagy (globális) skálájú folyamatok esetében is. Kis skálájú folyamatok esetén a Föld bármelyik részén történhet nagymértékű nyomás csökkenés, ha a feltételek adottak.

A napsugárzás miatt a Föld felszíne elkezd melegedni, ami pedig elkezdi melegíteni a felette lévő levegőt. A levegő melegítés közben elkezd tágulni, ami miatt kisebb lesz a sűrűsége, mint a környező hideg levegőé.

A kisebb sűrűségű melegebb levegő elkezd megemelkedni egészen addig, amíg egy nagyobb magasságban divergencia (szétáramlás) nem történik. A tágulás következtében a fokozatosan hűlő (adiabatikus hűtés) levegő a szétáramlás pillanatában már nem melegebb, nem könnyebb és nem ritkább, mint a környező hűvösebb területek. A folyamat eredménye pedig egy csökkenő nyomásváltozás a Föld felszínének ezen közelében. Ha pedig a felszíni nyomás alacsony, akkor egy nyomásközpont felé tartó szél alakul ki, ami a melegebb felszín miatt fel tud melegedni, ezáltal pedig elkezd felemelkedni a magasabb légköri rétegbe, ahol majd egy bizonyos magasságnál ismét szétáramlik. Egy cirkuláció jön létre.

meteoblue.com

Az ilyen kis skálájú alacsony nyomású rendszerek keletkezésében leginkább a konvekció a felelős, ami lényegében a hőmérséklet és sűrűség különbség miatt kialakuló áramlás. A folyamat itt még nem ért véget, hiszen hogyha a csökkenő hőmérsékletű levegő eléri a harmatpontot akkor felhőképződés majd csapadékképződés indul meg. Az így keletkező felhőket cumulus felhőknek nevezzük. Ha elérik a tornyos gomolyfelhős fázist akkor záport, hózáport esetleg jégesőt hozhat magával, de az ilyen típusú felhőkből fejlődhet ki a cumulonimbus, amit magyarul zivatar felhőnek nevezünk.

szupercella.hu

Az ilyen típusú felhők kifejezetten nagy problémákat okozhatnak a pilótáknak is, hiszen az erőteljes felfelé tartó légáramlás miatt jelentős turbulenciának van kitéve a repülőgép.

A nagy skálán történő alacsony nyomású rendszer és a magas nyomású rendszer részletezése, komplexitásuk és hosszúságuk miatt a következő tudásfelhő részekben kerülnek kifejtésre.

lead kép: wikipedia.org

felhőkonvekcióalacsony nyomáscsapadék