Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Tölcsérek földön, vízen, levegőben

null

Tölcsérek nem csak felhő alatt, vagy a talajon alakulhatnak ki. Lássunk most néhány érdekességet ezekről a forgó mozgást végző képződményekről!

Tuba, tornádó

Heves zivatarfelhő aljából indul lefelé, a talaj felé,amíg nem éri el a felszínt tubáról, haeléri, tornádórólbeszélünk. Nagy sebességgel mozgó légörvény, belül aszélsebességmegközelítheti a480 km/h-t. Általábanpár percigtartanak, deszélsőséges esetben pár óráigis pöröghetnek.

Útjuk során általábanjelentős pusztulásthagynak maguk után. A legtöbb tornádó azonban „szelídebb”, pár másodperc élettartalmú és 50 km/h-nál gyengébb a szele. A tornádómozgása szabálytalan, ezért nehézkes megmondani, hogy felénk tart-e. Lenyűgöző, csodálatos jelenség!

Boszorkánytölcsér

Portölcsér, vagy porördög akkor keletkezik, ha nagyon meleg van, és a Föld felszíne annyira felmelegszik, hogy melegebbé válik a levegőnél. Az ilyen hőmérséklet-különbség miatt miniatűr ciklon vagy poroszlop jön létre. A levegő áramlása felemeli a port, a növényeket, így portölcsér jön létre. A porördögnek nincsen semmiféle kapcsolata konvekciós felhőzettel - szemben a tornádókkal.

A porördögben a szélsebesség50 és 200 km/óraközött változhat. A portölcsér kiterjedése0,5 m-től több száz méter magasságigterjedhet.Akár fél órán át is táncolhatnak a mezőn.

Vízoszlop

Tavak és óceánok felett keletkező légörvények, kialakulásuk első jele, hogy a víz felszíne elsötétedik, ahol az örvénylő levegő megzavarja a felszínt. A víztölcsérgörbült pályamentén lassan mozog,átlagos élettartalmukkörülbelül15perc. Vízfelszín felett is kialakulhat tornádó, ilyen történt például 1972. május 19-én Balatonfüred közelében, a Balaton felett.

Lead kép: Wired

vízoszloptubavíztölcsértornádóporördögboszorkánytölcsérportölcsér