Május 27. Hétfő, Hella

A hőmérsékletről

null

A meteorológiában a hőmérséklethez számos fogalom tartozik, melyek különféle információkkal szolgálnak nekünk a levegő állapotáról, mozgásáról. Vegyünk most végig ezeket!

Minimum-hőmérséklet (Tmin):anapi hőmérsékleti minimum az adott napon, nyáron 20 órától reggel 8 óráig, télen 19 órától reggel 7 óráig terjedő időszakban mért legalacsonyabb hőmérséklet.

Maximum-hőmérséklet (Tmax): anapi hőmérsékleti maximum adott napon nyáron 8 órától 20 óráig , télen 7 órától és 19 óráig terjedő időszakban mért legmagasabb hőmérsékletet jelenti.

Napi középhőmérséklet: egy adott napon többször mért hőmérsékleti adatok átlaga. Havi középhőmérséklet: egy hónapban a napi középhőmérsékletek átlaga.

Évi középhőmérséklet: 12 hónap havi középhőmérsékleteinek az átlaga.

Sokéves átlaghőmérséklet: több évtizedes méréseken alapuló átlagos hőmérsékleti értékek.

Abszolút maximumhőmérséklet: az a legmagasabb hőmérséklet, ami egy adott időszakon belül előfordult.

Abszolút minimumhőmérséklet: az a legalacsonyabb hőmérséklet, ami egy adott időszakon belül előfordult.

Izotermák: az egyenlő hőmérsékleti pontokat összekötő görbék.

Inverzió:atalajhoz közeli légréteg erősen lehűl, ezáltal a talaj mentén nehéz hideg levegő halmozódik fel, felette egy melegebb és könnyebb légréteg található. A hideg levegőben köd képződik. Elsősorban őszi és téli magas nyomású időjárási helyzetben alakul ki.

Konvekció: függőleges légáramlás esetén lezajló hőcsere.

Advekció: légáramlással zajló vízszintes irányú hőcsere.

Hideg légpárna jelenség: a Kárpát-medencében a téli időszakban gyakran kialakuló időjárási jelenség, amikor a medence alsó 500-800m-es légrétegét sűrű hideg levegő tölti ki és az enyhébb, főleg nyugatias légáramlások mintegy elsiklanak e fölött a „hidegpárna” felett anélkül, hogy elkeverednének vele, a párna egy zárórétegként funkcionál. A jelenséggel együtt veszélyesen megnőhet a légszennyezettség.

Nyári nap:azadott napon a maximális hőmérséklet meghaladja a 25 fokot.

Hőségnap: az adott napon a maximális hőmérséklet meghaladja a 30 fokot. Forró nap: Az adott napon a maximális hőmérséklet meghaladja a 35 fokot. Fülledt idő: Magas páratartalommal együtt járó meleg idő.

Kánikula: a latin canis (kutya) szóból ered, mivel a Nap a nyár közepén a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillagával, a Siriussal kel. Egyébként a népi megfigyelések szerint a nyár legforróbb időszakát jelenti.

Vénasszonyok nyara:szeptember végére jellemző, a nyarat idéző kellemes hőmérsékletű idő. Gyakran októberben is előfordul.

Téli nap:amikor az adott napon a maximumhőmérséklet nem haladja meg a 0 fokot. 2 méteres magasságban egész nap fagy.

Fagyos nap:amikor az adott napon a minimumhőmérséklet 0 fok alatti, tehát ha 2 méteres magasságban fagy.

Zord nap:amikor az adott napon a minimumhőmérséklet -10 fok alatti.

Talajmenti fagy:talajmenti fagynak nevezzük azt a jelenséget, amikor a talaj közelében - ez néhány cm-t jelent -, illetve a talaj felszínén 0 °C alá süllyed a hőmérséklet. Ez nem jelenti szükségképpen, hogy a levegő hőmérséklete - amelyet szabvány szerint 2 m-es magasságban mérnek - is 0 °C alatti.

Felszíni kisugárzás: a felszín hőmérsékleti sugárzása.

Lead kép:Photo Kovács Ferenc