Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Ózon és üvegházhatású gázok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa kapcsán több fogalmat is érdemes tisztázni, hiszen igen gyakran alkalmazzuk őket, de sokszor nem tudjuk egészen biztosan, mit is takarnak. Példának okáért ilyenek az üvegházhatású gázok is.

Ózon

Mielőtt magukkal a gázokkal foglalkoznánk, érdemes megemlíteni az ózonréteget, és tisztázni annak fogalmát, hiszen sok gáz erre is hatással van, és rombolja az életet óvó pajzsunkat.

Az ózon egy mérgező gáz, mégis, az élethez erősen szükséges. Képlete O3, amiből látható, hogy bizony sok köze van az éltető oxigénhez - ebben az esetben azonban három oxigénatom kapaszkodik össze. Az ózon feladata, hogy a káros UV sugárzás jelentős részét visszaverje, vagyis ha az ózonréteg sérül, akkor túlságosan nagy mennyiségben éri a bolygó felszínét a sugárzás.

kép: theozonehole.com

Az ózont is károsító gázok között szép számmal találkozunk olyanokkal, melyek az éghajlatra is igencsak rossz hatással vannak. A károkozás azonban nem úgy történik, hogy lukat ütnek egy vékony, de erős pajzson. Az ózonpajzs kifejezés ezért egy kissé félrevezető, hiszen ez egy olyan rétege a légkörnek, ahol a napfény hatására az O2 és O3 képződése egymásból folyamatos. A káros gázok ezt a folyamatot akasztják meg, így nem képződik elég o3 molekula, vagyis a védelmi funkció károsodik.

Üvegházhatású gáz

Tulajdonképpen ez a kifejezés elég pongyola, hiszen üvegházi hatást előidéző gázokról van szó. Sok ilyet ismerünk, de a legfontosabb kettő, amikkel a legtöbbször kerülünk kapcsolatba a híreket böngészve a CO2 és a metán (CH4).

kép: allianz.com

Ezek a molekulák képesek visszaverni a felszínre az onnan visszapattanó ultraibolya sugárzást, amivel olyan helyzetet idéznek elő, mely az üvegházakra jellemző. Minél jobban feldúsul a légkörben az ilyen gázok koncentrációja, hatásuk annál rosszabb. Egy ponton túl sajnos a bolygó és az azt körülvevő légkör állandó folyamataira is jelentős hatást gyakorolnak, ami sajnos végzetes következményekkel is járhat.

lead kép: futurelearn.com