Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Madden-Julian Oszcilláció

null

Az időjárásunk fő alakítói olyan rendszerek, melyek hullámzó “mozgással” tartják fent az esők, szárazságok, szelek és más időjárási jelenségek körforgását. Ezek közül némelyik sajnos sokkal érzékenyebb a klímaváltozásra, mint mások.

kép: Bureau of Meteorology

Az oszcillációk, vagyis ezek az ide-oda ingadozó rendszerek egymással is összefüggenek, vagyis egyik kilengése hatással van a többiekre is. Az egyik legérzékenyebb rendszer aMadden-Julian Oszcilláció

Madden-Julian Oszcilláció

Ez a rendszer a trópusoktól keletre 30-60 napos ciklusokban felel a csapadékanomáliákért. MJO néven is szokták emlegetni, és bizony a nagy rendszerek működésére is hatással van, így például az El Nino jelenségre is.

A Madden-Julian Oszcilláció felelős az Indonéziában jelentkező monszunokért, illetve az Egyesül Államok áradásainak jelentős többségéért is. A váltakozása hozza az esőzések és száraz időszakok ingadozását.

kép: Climate Prediction Center

Ma már tudjuk, hogy az MJO is nagyon érzékenyen reagál a felszín melegedésére, méghozzá szélsőségek felé tolva el az ingadozását. Ez adott esetben jelentheti az elképesztő mennyiségeket produkáló esőzéseket, de azt is, hogy a monszun mértéke elmarad a szokásostól, mely komoly vízproblémákat és mezőgazdasági válságokat képes okozni.

lead kép: metoffice.gov.uk

MJOoszcillációrendszercsapadék