Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Madden-Julian Oszcilláció

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az időjárásunk fő alakítói olyan rendszerek, melyek hullámzó “mozgással” tartják fent az esők, szárazságok, szelek és más időjárási jelenségek körforgását. Ezek közül némelyik sajnos sokkal érzékenyebb a klímaváltozásra, mint mások.

kép: Bureau of Meteorology

Az oszcillációk, vagyis ezek az ide-oda ingadozó rendszerek egymással is összefüggenek, vagyis egyik kilengése hatással van a többiekre is. Az egyik legérzékenyebb rendszer aMadden-Julian Oszcilláció

Madden-Julian Oszcilláció

Ez a rendszer a trópusoktól keletre 30-60 napos ciklusokban felel a csapadékanomáliákért. MJO néven is szokták emlegetni, és bizony a nagy rendszerek működésére is hatással van, így például az El Nino jelenségre is.

A Madden-Julian Oszcilláció felelős az Indonéziában jelentkező monszunokért, illetve az Egyesül Államok áradásainak jelentős többségéért is. A váltakozása hozza az esőzések és száraz időszakok ingadozását.

kép: Climate Prediction Center

Ma már tudjuk, hogy az MJO is nagyon érzékenyen reagál a felszín melegedésére, méghozzá szélsőségek felé tolva el az ingadozását. Ez adott esetben jelentheti az elképesztő mennyiségeket produkáló esőzéseket, de azt is, hogy a monszun mértéke elmarad a szokásostól, mely komoly vízproblémákat és mezőgazdasági válságokat képes okozni.

lead kép: metoffice.gov.uk