Június 24. Hétfő, Iván

Légköri folyó

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A futóáramlatokról már volt szó egy másik ismeretterjesztő anyagban. Ezek azok a viszonylag vékonynak mondható légrétegek, ahol a légkör áramlása igen nagy sebességgel történik. Azért mondjuk, hogy viszonylag vékony, hiszen ezek az áramlatok több 100 km szélesek, jó pár km vastagok és több 1000 km hosszúak. Persze nem minden esetben.

kép: latimes.com

A futóáramlatoknak van egy igen speciális fajtája, melyet légköri folyónak is hívnak. Ezek a képződmények a futóáramlatokkal ellentétben azonban többnyire igen rövid ideig léteznek. Hogy akkor miért is kellett külön foglalkozni velük? Mert bár csak mintegy fél tucatnyi ilyen légköri folyó alakul ki évente, mégis, nagyjából 300 millió ember számára hoz áradásokat és pusztítást.

Az oka az, hogy a légköri folyók igen nagy mennyiségű vízpárát szállítanak. Hogy érzékeltessük kicsit, mennyi nedvességről is van szó, ez az éves szinten nagyjából 6 meteorológiai jelenség hozza a Föld összes vízáramlásának 22%-át, sőt! Egyes területeken, mint amilyen Délkelet-Ázsia, vagy éppen Észak-Amerika keleti és nyugati partvidéke, a vízáramlás 50%-ért is felelősek lehetnek!

kép: NOAA

A légköri folyók haladása a közepes szélességi fokoktól a sarkok, illetve a szárazföldek irányába tevődik.

lead kép: youtube.com