Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Hirtelen sztratoszférikus felmelegedés és a hideg telek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Asztratoszférikusmelegedés jelenségét először 1952-ben, a berliniFreieEgyetem Meteorológiai Intézetének professzora, RichardScherhagfedezte fel. Szerepük pedig jelentős, hiszen ezek az események tehetőek felelőssé az igen kemény hidegeket produkáló telek esetében.

Felmelegedés és hideg tél?

Elsőre ellentmondásnak tűnhet, hogy egy hirtelen felmelegedési esemény hideg telet eredményez, pedig nem az.

Sokszor olvashattunk már aPolarVortexnevű időjárási jelenségről. Ez egy igen hideg levegőörvénylés, mely a sarkok felett alakul ki, és egyike a bolygónkon fellelhető leghatalmasabb időjárási képződményeknek.

kép: youtube.com

Ahhoz, hogy ez a poláris örvény egyben maradjon szükséges az úgynevezett polar night jet, vagyis poláris éjszakai futóáramlás. Ennek létrejötte éppen azért lehetséges, mert a poláris örvény határán igen nagy hőmérsékletkülönbség alakul ki. Ez a jet ellentétben a többivel, melyeket a repülők is kihasználnak, azok felett nagyjából 20 km-rel fúj.

Ahhoz, hogy ez az örvény egyben maradjon erős örvénylés kell, ezt azonban gyengíthetik bizonyos események, és itt jön a képbe a hirtelensztratoszférikusfelmelegedés, vagyis az SSW(SuddenStratorsphereWarming)

SSW

A troposzférában működőRossby-hullámoknak köszönhetően a poláris örvény gyengülni kezd. Ennek oka, hogy ha aRossby-hullámok eléggé megerősödnek, akkor mozgási energiát adnak át a sztratoszférának, ez pedig nyomásnövekedéssel jár. Mivel az összenyomódó levegőtest felmelegszik, így a nyomásnövekedés hőmérséklet növekedést iseredményez, mely a sztratoszférában fentről lefelé terjed.

Ez bizonyos esetekben hirtelen is végbe mehet, ami azt jelenti, hogy pusztán néhány nap leforgása alatt 50°C-kal is melegszik a levegő hőmérséklete a sztratoszférában.

kép: metoffice.gov.uk

A melegebb levegő gyengíti a poláris örvényt, ez pedig hatással van több rendszerre is. Leegyszerűsítve ilyenkor az örvény, mely addig mintegy körön forgott, a sarkok felett amőba-szerűen szétesik, kinyúlik a megszokott helyéről, és ahova elér, ott erőteljes lehűlést eredményez. Ilyenkor olvashatjuk, hogy szibériai eredetű, vagy sarkvidéki hideg-betöréssel lehet számolni.

Hideg tél?

Az SSW események nem az egész telet teszik hideggé. Inkább arról van szó, hogy a nagyon hideg és az enyhe időszakok váltakozásánál a hőmérséklet különbségek tolódnak el az extrém szélsőségek irányába. Érthetőbben néhány napig - hétig enyhe télnek örülhetünk, amit azután -20°C-os, vagy hidegebb időszakok válthatnak fel.

lead kép: stuff.co.nz