Április 19. Péntek, Emma

Lidércek, nyalábok, törpék és tündérek

null

Nem, nem egyfantasyregény szereplőiről van szó, legalábbis ebben az esetben nem. Most a magaslégköri fényjelenségek lenyűgöző világába teszünk egy rövid látogatást, mely azonban biztosan maradandó emléket képez majd.

Vörös lidérc (RedSprite)

Erős, pozitív töltésű lecsapó villám hatására létrejövő fényjelenség a mezoszférában. A lidércek horizontálisan akár 50 – 70 km hosszan is nyújtózhatnak. Alsó részük kékes-lilás árnyalatú, az itt létrejövő fényjelenségeket hívjukTrolloknak. A lidércek felső része vörös árnyalatú.

Gyűrűlidérc (Elves)

Kialakulásukat egy erőteljesebb pozitív lecsapó villámból kiinduló elektromágneses lökéshullám adja. Sokáig a Vörös Lidércek egy fajtájának hitték őket, de a jelenséget megfigyelték a Red Sprite jelenléte nélkül is, azóta külön kezelik őket. A Gyűrűlidércek egy pontból indulnak ki, és a földfelszínnel párhuzamosan, 80-90 km-es magasságban egy kört alkotnak, melynek átmérője akár 400 km is lehet.

kép: news.cnrs.fr

Kék Nyaláb (BlueJet)

Ezek a jelenségek a zivatarfelhők elektromosan aktív részéből indulnak ki, és felfelé haladnak. A nyúlvány megnevezés nem annyira találó, hiszen ezek sokkal inkább kúp alakúak. Pusztán 1994-óta tudunk létezésükről.

Óriás Nyaláb (GiganticJet)

A nyalábok közé tartozik, de érdemes vele külön is foglalkozni, mivel lenyűgöző fényjelenség, és elképesztő felvételeken jelenik meg. Nagyon ritka, de akár 50-60 km magas is lehet, és színe inkább vöröses. Létezéséről pedig 2002-óta tudunk.

kép: spaceweatherarchive.com

Törpék (Gnomes)

Szintén 2002 -óta ismerjük ezeket a fényjelenségeket. Akár 1 km magas és 200 méter széles képződmények is lehetnek. Hogy miért csak ilyen későn szereztünk róluk tudomást? Nos, nem kifejezetten hosszú életű jelenségek. Egy Törpe nagyjából 33-136 ezredmásodpercig létezik.

Tündérek (Pixies)

Szintén igen ritka, és nagyon rövid életű jelenségek. A zivatarfelhők tetején találhatóak, fényes, csoportos pontok, melyek élete mindösszesen kevesebb, mint 16 ezredmásodpercig tart.

kép: Barta Veronika, MTA CSFK GGI

Forrás: Tarkó Péter

lead kép: Stephane Vetter - reddit.com

TörpékLidércekfényJelenséglilakék