Április 28. Vasárnap, Valéria

Napos mindenszentek, szeles halottak napja

Itthon
2023. november 01. 08:00
null

Beléptünk az ősz utolsó hónapjába, igaz, egyelőre ezt nem sok jelenség támasztotta alá. Mindenesetre azért már tegnap, Halloween napján nem éreztük azt a bizonyos tavaszias hangulatot, ami eddig jellemző volt.

Mindenszentek azonban kifejezetten kegyes lesz hozzánk, vagyis a temetőlátogatást erre a napra időzítők, vagy a kirándulást tervezők mindenképpen jól járnak. Reggel még előfordulhat, hogy az ablakon kipillantva esőt látunk, de ez nem tart sokáig.

Napközben sem esőre, sem viharos szélre nem kell számítani, vagyis november első napja viszonylag csendesen, naposan alakul majd. Fázni sem nagyon fogunk – persze vastagabb pulóverben, vagy kabátban - mivel 14-19°C körül alakulnak a csúcsok.

Aki a temetők látogatását halottak napjára időzíti egy kicsit rosszabbul jár. Esőre, számottevő csapadékra valószínűleg november 2-án sem kell számítani, szélre azonban igen, ami kifejezetten kellemetlenné teheti a megemlékezést a szabadban. Ráadásul a temetők ilyenkor telis-tele vannak gyertyákkal, ami csodaszép látvány, de a szél a táncoló lángoknak nem kedvez.

képek és lead kép: shutterstock

napszélmindenszentek