Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Méhek nélkül nincs élelem – európai mézes reggeli

Itthon
2023. november 21. 14:00
null

A biodiverzitással kapcsolatosan a legtöbb esetben a méhek kerülnek előtérbe. Kicsit olyanok most ezek a szorgos ki rovarok, mint évekkel ezelőtt az óriás pandák voltak. Kiemeljük őket, koncentrálunk rájuk, holott a biodiverzitás hanyatlása messze nem csak a méhekről szól!

De akkor miért is kerülnek ennyire előtérbe? Ennek oka prózai: hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mezőgazdaságunk, élelmiszertermelésünk ennek megfelelően pedig az élelmiszerbiztonság is elképesztő mértékben függ ezektől az apró kis rovaroktól.

Egyetlen méh egy nap alatt 1500-2000 virágot is meglátogat - ahogyan arra kitértek az előadók az európai mézes reggeli rendezvénysorozat Székesfehérvári programjában. Ezzel pedig nem csak a növények szaporodását teszik lehetővé, hanem az élelmiszereink létrejöttében is kulcsszerepet játszanak.

Nagyjából minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető - pontosabban a beporzóknak, csakhogy a méhek készítenek csak mézet, ezért sokszor rájuk koncentrálunk. A méz elképesztő pozitív tulajdonságokkal bír, így érthető a méheket övező figyelem, de a darazsak, pillangók, zengőlegyek és még egy sor rovar szintén kiemelten fontos a mi életben maradásunkhoz is!

képek és lead kép: shutterstock

élelemélelmiszerbiztonságméhbiodiverzitás