Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Domingos hidegfrontja közel egy havi esőt öntött a nyakunkba

ItthonDomingoshidegfrontcsapadék
2023. november 07. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ha eddig aggódtunk, hogy nem esik elegendő csapadék, akkor az utóbbi napokban fellélegezhettünk, majd ez szép lassan morgolódásba fordult, hiszen esőből aztán nem volt hiány - legalábbis az ország nagyobbik részén.

A csapadékot több hidegfront hozta magával. Az első adagot Ciaran-tól kaptuk. Ez a viharrendszer szedett halálos áldozatokat Nyugat-Európában, hozzánk szerencsére csak a csapadék érkezett meg. Azonban Ciaran sem sokat időzött nálunk.

Nem sokkal utána érkezett Domingos, pontosabban ennek a viharrendszernek is a hidegfrontja ért el minket, ráadásul nagyobb mennyiségben öntötte ránk a csapadékot. Ez sok helyen 30-40 mm esőt jelentett, ami nem kevés, tekintve, hogy a november havi átlag 48 mm körül alakul. És most még csak november legeleje van, eső azonban várhatóan érkezik még.

Az aszály szerencsére enyhült, a talaj felső mintegy 20 cm-e kellemesen átnedvesedett. De az alsóbb rétegek még szomjaznak, azaz az esőnek is lesz még bőven helye, nem kell attól tartani, hogy a telítődő rétegek nem tudják majd magukba zárni a nedvességet.

képek és lead kép: shutterstock