Május 13. Hétfő, Imola, Szervác

Domingos hidegfrontja közel egy havi esőt öntött a nyakunkba

Itthon
2023. november 07. 11:00
null

Ha eddig aggódtunk, hogy nem esik elegendő csapadék, akkor az utóbbi napokban fellélegezhettünk, majd ez szép lassan morgolódásba fordult, hiszen esőből aztán nem volt hiány - legalábbis az ország nagyobbik részén.

A csapadékot több hidegfront hozta magával. Az első adagot Ciaran-tól kaptuk. Ez a viharrendszer szedett halálos áldozatokat Nyugat-Európában, hozzánk szerencsére csak a csapadék érkezett meg. Azonban Ciaran sem sokat időzött nálunk.

Nem sokkal utána érkezett Domingos, pontosabban ennek a viharrendszernek is a hidegfrontja ért el minket, ráadásul nagyobb mennyiségben öntötte ránk a csapadékot. Ez sok helyen 30-40 mm esőt jelentett, ami nem kevés, tekintve, hogy a november havi átlag 48 mm körül alakul. És most még csak november legeleje van, eső azonban várhatóan érkezik még.

Az aszály szerencsére enyhült, a talaj felső mintegy 20 cm-e kellemesen átnedvesedett. De az alsóbb rétegek még szomjaznak, azaz az esőnek is lesz még bőven helye, nem kell attól tartani, hogy a telítődő rétegek nem tudják majd magukba zárni a nedvességet.

képek és lead kép: shutterstock

Domingoshidegfrontcsapadék