Április 27. Szombat, Zita

A töklámpást a komposztba, ne az erdőbe tegye!

Itthon
2023. november 01. 14:00
null

Bár sokan nem szeretik, a Halloween beöltözős, vidám, cukorkagyűjtős ünnepe lassan, de biztosan megveti lábát idehaza is. Magának az ünnepnek nincsenek gonosz, vagy “gyermekáldozatos” vonatkozásai, hagyománya szép és több kultúra ünnepeinek keveredéséből alakult ki.

Az, hogy valaki tart-e Halloweent vagy sem, teljesen egyéni döntés, de aki mellette dönt, az szinte biztosan farag tököt is, hiszen ez az ünnep egyik legjellemzőbb kelléke, sőt, szimbóluma is. A gyerekekkel kifaragott töklámpások pedig kifejezetten mutatós díszei lehetnek a kerteknek, teraszoknak.

Egy darabig legalábbis, mert a szépen kifaragott lámpások egy kis idő után elkezdenek összeesni, rohadni. Sokan - jóindulattól vezérelve - kiteszik ezeket az erdő szélére, hiszen a vadállatok megeszik majd a már kiszolgált lámpásokat. Ez azonban nagyon nem jó ötlet, a szakemberek külön kérik, ne tegyünk ilyet!

Ezeket a tököket egyes állatok - például a vaddisznók - valóban elfogyasztják, mások azonban megbetegedhetnek tőle. A tök nem része az erdei ökoszisztémának, vagyis nem való oda, arról nem is beszélve, hogy ha esetleg marad benne gyertyaviasz, ne adj’ Isten fém darabok a mécsesekből, az a tököt elfogyasztó állat halálához vezethet. A tök kerüljön a komposztba vagy a zöldhulladékos zsákba, így termőföld lesz belőle, amivel visszatér a természetbe.

képek és lead kép: shutterstock

erdőhagyományünneptöklámpáskomposzt