Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Visszaválthatjuk a palackokat, de a laposra taposás már nem játszik!

Itthon
2023. október 15. 11:00
null

Jövő év elejétől indul élesben a visszaváltó rendszer – azaz innentől várhatóan azzal az 50 forinttal megdrágul minden visszaváltható termék, amennyit a visszaváltáskor kapunk. Cserébe azonban az újrahasznosítási rendszer remélhetőleg sokkal jobban fog működni!

Minden 400 négyzetméter feletti üzletben lesznek automaták, de a visszaváltást még akkor is meg kell oldania ezeknek az üzleteknek, ha a gép esetleg nem működik, akár kézzel kell egyesével visszavenni a palackokat, dobozokat. Attól sem kell félni, hogy a gyártó majd “elfelejti” rányomtatni a címkét (és a megváltoztatott vonalkódot) a termékre, mert 2024 január 1-től a vonatkozó termékeket csak így lehet majd forgalomba hozni! Persze egy darabig a 2024 előtt forgalomba került termékekkel együtt vehetjük majd az új, visszaváltható termékeket is, de fontos, hogy csak a címkés, vagyis a jelölt termékeket veszi vissza a gép! A 400 négyzetméter alatti boltok, vagy azok, melyek nem adnak el éves szinten 1000 darabot a visszaváltható termékekből, nem kell gépet tartsanak.

Hogy mi motiváljon minket a visszaváltásra? Nos, elsősorban a pénz, hiszen minden egyes jelölt termékért minimum 50 forint üti majd a markunkat. Abban az esetben, ha újrahasználható a termék (jellemzően az üvegpalackok), akkor akár ennél is több, de ezt a gyártó maga határozhatja meg. Az újrahasználható termék jelölése kissé eltér az újrahasznosítható termékekétől, de ez is egyértelműen felismerhető lesz (a 70-es összeg csak iránymutatás a képen).

A tej vagy tejalapú terméket tartalmazó csomagolások nem lesznek visszaválthatóak, illetve egy viszonylag nagyobb kellemetlenséggel is számolni kell. Igaz a hír, miszerint nem szabad összenyomni majd a palackokat és italos dobozokat, mert akkor nem ismeri fel őket az automata, vagyis nem fogjuk tudni visszaváltani azokat. A tapossa laposra innentől felejtős, ami azért tekintélyes mennyiségű palack halmozódását eredményezheti a háztartásokban.

képek és lead kép: Shutterstock

csomagoláspalackvisszaváltás