Április 28. Vasárnap, Valéria

Mikroparkok a városban - idehaza is!

Itthon
2023. október 07. 11:00
null

Tisztában vagyunk azzal, hogy a városokra kifejezetten nagy nyomást helyez a klímaváltozás, hiszen a hősziget-hatást is figyelembe véve a forróság talán itt a leginkább elviselhetetlen. A parkok száma azonban igen lassan gyarapszik, holott ez az egyik legbiztosabb módszer a város hőmérsékletének csökkentésére.

A fásítással sem állunk olyan jól, mint kellene, parkokat létesíteni vagy felújítani sem olyan könnyű, vagy olcsó. Van azonban idehaza is egy kezdeményezés, mely egyre nagyobb teret nyer, és amely visszaadhatja nekünk a természetet a városban, arról nem is beszélve, hogy ehhez nem kell másokra várni.

Józsefváros területén, most éppen a Lehetőségek tere és a Molnár Ferenc park sarkán létesült egy mikropark – egy parkolónyi zöldfelület. A kis parkocskák népszerűsége világszerte egyre nagyobb, akkor robbantak be a köztudatba leginkább, mikor a Covid időszakában az emberek elkezdték visszahódítani az autóktól azokat a részeket, ahova még biztonsággal, tömörülés nélkül ki lehetett menni., ezek pedig a közeli parkolók voltak.

A mikroparkok elkészítése és fenntartása is közösségi alapon történik, ugyanakkor kifejezetten tartósak lehetnek, hiszen az alkalmazott növényeknél a leginkább strapabírókkal is dolgozhatunk, melyek így is a mindennapjaink részei, csak éppen “gaznak” tekintjük őket, hiszen számunkra éppen nem jó helyen nőnek. A kis parkokban a pitypang, a galagonya, a borostyán és a csalán is nagyon jól elvan, de a vadszőlő színpompás leveleinek látványát sem kell mellőzni. Szép, nyugalmat és hűsölési lehetőséget ad, ráadásul kicsit összehozza a szomszédokat is.

kép: Pixabay

képek és lead kép: Jozsefvaros.hu

klímaváltozástermészetmikropark