Április 28. Vasárnap, Valéria

Esővel folytatódik az október

Itthon
2023. október 25. 11:00
null

Szerencsénk van az idei októberrel, legalábbis, ha a fűtési igényeket nézzük, akkor biztosan. Más kérdés, hogy ez a meleg mennyire normális, vagy éppen az, hogy mikor és hol fogjuk megfizetni az “árát”.

Most azonban még örülhetünk, mert a csípős hidegek egyelőre elkerülnek bennünket. Vasárnap hajnalban sem mindenhol volt hűvös, egyes területeken a legalacsonyabb mért hőmérséklet 17°C alá sem ment. A héten pedig szintén kellemes, őszies napokat élhetünk meg.

Most már nem lesz kánikula, a pulóver vagy a kabát is jól jöhet, de azért nap közben a 25°C körüli maximumok még befigyelnek. Ami változik, az a csapadék, amire igen nagy szüksége van a természetnek, hiszen nagyon régóta várjuk a kiadós esőt.

A mediterráneum felől enyhe, nedves légtömegek érkeznek, melyek a héten áztatni fogják hazánkat. Ez akár azt is eredményezheti, hogy sok helyen a havi átlagos csapadékmennyiséget (50 mm körüli mennyiség) is meghaladó eső érkezhet, vagyis a növényzet végre fellélegezhet egy kicsit, mi pedig kuporoghatunk az esernyő alatt, élvezve az eső illatát.

képek és lead kép: shutterstock

kabáthőmérsékletnap