Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

A klímakatasztrófa miatt hazánkban is jelentősen nőhet a tűzveszély!

Itthon
2023. október 07. 14:00
null

Hazánk nem kifejezetten tűzveszélyes terület, igaz, azért voltak már olyan időszakok, mikor a fellángoló tüzek száma kifejezetten nagyra sikeredett. Azonban a 2012-ben vagy 2022-ben jelentkező tűzmennyiség elkerülhető!

A klímakatasztrófa nyomán hazánk sem marad ki a kedvezőtlen hatásokból. A száraz időszakok növekedése sajnos jelentős mértékben képes csökkenteni a növényzet nedvességtartalmát, ami rendkívül kedvező helyzetet teremt a természetesen fellángoló tüzeknek.

A leginkább veszélyeztetett terület ebből a szempontból a Kecskemét - Hortobágy - Békéscsaba - Szeged négyszög, de a tüzek az egész országra veszélyt jelenthetnek. Azonban az elszaporodó természetes tüzek mellett idehaza az emberi tevékenység okozza a legnagyobb galibát.

A tüzek megelőzéséhez a klímakatasztrófa ellen kell határozottan fellépni, elsősorban a károsanyag-kibocsátás csökkentése révén. Ugyanakkor a hazai sajátosságok miatt a lakosság vállán is hatalmas felelősség van. Idehaza ugyanis a tüzek 99%-a emberi gondatlanság vagy éppen gyújtogatás okán lángol fel. Vagyis a megelőzés másik hatékony fegyvere a szemléletformálás, a természet hatékonyabb védelme és az, hogy megértsük: a tűz nem játék, a parázzsal, de még a vízcseppekkel is vigyázni kell, hiszen óriási bajt okozhatunk velük!

képek és lead kép: Pixabay

klímakatasztrófanedvességtartalomtüz