Május 3. Péntek, Irma, Tímea

6 hónap alatt lebomlott itthon a komposztálható műanyag zacskó

Itthon
2023. október 22. 14:00
null

Egy kísérletben a Humusz Szövetség és a Greenpeace igyekezett komposztálni azokat a vastagabb és vékonyabb lebomló műanyag zacskókat, melyeket a leglátogatottabb nagyobb üzletekben be lehet szerezni.

Az eredmény pedig az, hogy egy kellően forró nyár és egy megfelelően kialakított komposztálóban ezek a zacskók bizony 6 hónap után már nem láthatóak, semmilyen maradékot, foszlányt nem hagynak maguk után.

Akkor most lehet ünnepelni és tonnaszám venni a lebomló műanyagokat? Semmi esetre sem! A kísérlet ugyanis a mikroműanyagok jelenlétét nem vizsgálta. Ráadásul, ha a komposztálás nem szakszerű, akkor a mikroműanyagok megjelenésére is számítani lehet, ami több szempontból is nagyon nagy baj!

Azzal is számoljunk, hogy igen sokan egyszerűen nem tudnak otthon komposztálni. Az általuk megvett lebomló műanyag ugyanúgy a kukában landol, mint a nem lebomló, ráadásul hiába gyűjtjük szelektíven, ennek újrahasznosítása egy másik folyamat. Vagyis visszatértünk az alaptételhez: az igazán jó műanyag az, ami létre sem jön, amit nem veszünk meg!

képek és lead kép: shutterstock

komposztálászacskómikroműanyag